• Kedvelt horgásztelep volt, majd kiderült, hogy termálvizet is rejt a föld.

  • Az elmúlt években igazolták a víz gyógyhatását, tavaly pedig a gyógyfürdő címet is megszerezték.

  • A pecás paradicsomból néhány év alatt egy igazi üdülőcentrumot alakítottak ki Penészleken.

A hivatalos nyilvántartás szerint a legújabb hazai gyógyfürdőnek egy Penészleken található létesítmény számít, méghozzá a Ligetalja Gyógyfürdő és Termál Hotel. Ez meglepő volt, mert igazából korábban még nem hallottunk erről a fürdőről, illetve szállodáról.

Ezért megkerestük Borbély Szilviát, a Ligetalja Gyógyfürdő és Termál Hotel ügyvezetőjét, hogy mondjon el magukról néhány tudnivalót. A válaszaiból kiderült, hogy érdekes története van a legfiatalabb magyarországi gyógyfürdőnek.

– Biztos sokszor megkapja kérdésként, hogy merrefelé található Penészlek és mit kell a településről tudni. Nekik mit szokott mondani?

– Penészlek, Szabolcs-Szatmár Bereg megye és Hajdú-Bihar megye határán helyezkedik el, Nyíregyházától hozzávetőlegesen 60 kilométerre. A legközelebbi nagyváros Nyírbátor. Penészlek egy kicsiny falu, egészen eldugva a nagyvilág elől. Régebben itt TSZ telepek voltak és a mezőgazdaság, tehenészet virágzott ezen a környéken. A falu és környékén számos terület Ex-Lege védett minősítést kapott mivel óriási természeti örökséggel rendelkezik. A legelőkön sokféle védett növény található, őslápok és mocsarak övezik, ebből adódóan csodálatos érintetlen táj, valamint sok-sok madár csicsergés fogadja az ide érkezőket.

Szabadidőparkunkat oázisnak vagy földi paradicsomnak hívják a visszatérő vendégeink, de sokszor elhangzik, hogy „a nyugalom szigete”. Évről-évre egyre több a visszatérő vendég, akik már jártak itt, és a későbbiekben is többször visszalátogatnak, akár évente öt-hat alkalommal is.

Penészlek tó

– Mit lehet tudni a Ligetalja Gyógyfürdő és Termál Hotel eddigi történetéről? Mikor találtak itt termálvizet?

– Egészen a gyökerektől indulva, azt lehet mondani, hogy a terület hozzávetőlegesen 27 évvel ezelőtt került magán kézbe a TSZ telepek megszűnésekor. Annak idején föld kitermelésre használták ezt a páratlan területet, így keletkeztek a tómedrek. Mivel itt agyagos, jó vízmegtartó képességű föld van, így nem engedte elszivárogni a kitermelésnél felgyülemlett talajvizet. A helyiek a későbbiekben mind ide jártak horgászni és elnevezték Dózernek a helyet. A tulajdonos maga is nagy ho-ho-ho horgász volt, ebből adódóan úgy döntött, hogy kiépít egy profi tó rendszert, hozzá kis éttermet és 4 darab apartmanházat. Elkezdődtek a munkálatok, tókotrás, meder kialakítás, szivattyúk kiépítése, természetesen megfelelve a természetvédelmi követelményeknek.

A későbbiekben igény lett egy hideg vizes strandmedencére, ekkor épült meg a jelenleg is működő fokozatosan mélyülő strandmedencénk csúszdával. Ekkor már kevésnek bizonyult a 4 darab kis apartman ház, további fejlesztésre volt szükség. Nem sokkal később megépült a 8 darab 2 személyes apartman ház.

Ebben az időben dolgoztak itt munkások földgázkitermelés céljából, és ők végeztek mindenféle geológiai méréseket. Egészen mélyre fúrtak és 750 méteren már termálvizet találtak. Ekkor fogalmazódott meg a tulajdonosokban, hogy a jövőre nézve egy termálfürdő lenne az aduász. Hozzá is kezdtek a kivitelezéshez 750 méteres fúrt kúttal, szépen fokozatosan, ahogy az anyagiak engedték elkezdték kiépíteni a jelenlegi termálfürdőt.

Az elképzelésük beigazolódott, egyre több vendég látogatott ide és vette igénybe a termálfürdőt és egyéb szolgáltatásokat. Már ekkor elkezdett kialakulni egy folyamatosan visszajáró vendégkör. Kinőttük a meglévő szálláshelyeket, ismételt kapacitásbővítésre volt szükség. A 2010-es évtől megjelentek az Európai Uniós GINOP és TÁMOP állami pályázatok, amelyekre mi is igényt tartottunk. Benyújtottunk pályázatot egy wellness részlegre, egy 10 darabos családi apartmanból álló házra, valamint egy 3 csillagos két szintes szállodára. Sikeresen megnyertük a pályázatokat, és kialakult a jelenlegi helyzetünk.

Ligetalja Gyógyfürdő Penészlek

Természetesen évről-évre újítunk és fejlesztünk, így jutottunk el a gyógyászatig. A 2017-es évben elindítottuk termálvizünket a gyógyvízzé minősítés útján. Vizsgálatokkal alátámasztott hivatalos gyógyfürdő lettünk 2019-ben.

Számos új szolgáltatást vezettünk be, mint a víz alatti gyógytorna, iszapkezelés, gyógymasszázs, továbbá szerettünk volna elmélyülni a lézer terápia, mágnes terápia, Bémer ágy és TENS jótékony hatásainak megismertetésében is.

Célunk ezáltal egy komplex egészségcentrum kialakítása, mert valljuk azt a nézetet, hogy „Ép testben ép lélek”. Ebben a rohanó, felgyorsult világban az embernek tudnia kell minőségi időt töltenie önmagával és testi épségének megőrzésével. Ehhez a testi épséghez, lelki nyugalomhoz szeretnénk hozzájárulni.

Ligetalja Gyógyfürdő Penészlek

– Egy korábbi cikkünk kapcsán kiderült, hogy sok olvasónk azt gondolja, hogy a gyógyvíz és a gyógyfürdő minősítés megszerzése csak amolyan formaságot jelent egy termálvizes fürdőknek, holott úgy tudom, hogy ez messze nem így van. Tudna arról mesélni, hogy a gyógyvíz cím megszerzéséhez milyen feltételeket kellett teljesíteniük?

– A gyógyvízzé minősítés egy nagyon komoly és összetett vizsgálatokon alapuló vízminősítés. Nyílt követéses vizsgálatot végeztek derékfájós és térdarthrosisban szenvedő betegeken. Összesen 70 embert 15 alkalommal gyógyfürdő kúrára írt ki az intézmény által felkért reumatológus szakorvos. Fürdőkúra előtt és után orvosi vizsgálatokat végeztek, majd a kúra elteltével 3 hónappal orvosi utóvizsgálatot kellett tartani. Ezeknek az eredményéről készült egy tanulmány majd egy orvosi szakvélemény.

A mi minősítésünket Dr. Bartha Attila nyíregyházi főorvos végezte. A legelső alkalommal mikor kilátogatott hozzánk elmondta a kritériumokat, és azt mondta, hogy ő nem kezd bele a minősítésbe addig amíg ki nem próbálta a vizet. Egyedül abban az esetben végzi el a minősítést ha ő úgy érzi, hogy a víz megfelel és valóban gyógyhatásai vannak. Szerencsére már az első alkalommal meg volt elégedve a hatásaival.

Készült is egy orvosi szakvélemény:

„A Penészlek fúrt K 19-s kataszteri számú kút vize sok oldott ásványi anyagot tartalmaz literenként. Kalciumos, nátriumos, hidrogén-karbonátos, magas sótartalmú víz. Jellegzetes illata, tapintata és színe van. Mikrobiológiailag sem kifogásolható, külsődleges használatra alkalmas.

Betegeink fájdalma (vizuális analóg skálán mérve), a térdek, illetve a processus spinosusok és paravertebrális izomzat nyomásérzékenysége, a mozgás tartományok (izületi szögmérővel, illetve mérőszalaggal meghatározva), mozgásképessége (10 méter síkon, illetve 4 lépcsőn fel-le járás) mozgásszervi betegségükre szedett gyógyszerigényük a fürdőkúra hatására szignifikánsan javult és ez a javulás 3 hónap múlva is fennáll.

A kúra során a betegek jól érezték magukat, rosszullét, nem kívánatos esemény nem volt. Utoljára, de nagyon is lényegesen életminőségük is tartósan javult. A betegek fürdőkúra alatt, illetve utána 3 hónapon belül, mozgásszervi megbetegedésük miatt más kezelésben nem részesültek.”

Ligetalja Gyógyfürdő Penészlek

– Mi a távlati tervük a gyógyfürdővel és a hotellel?
– Távlati tervünkben van jelenleg az étterem átrendezése. Februárban neki is látunk a munkálatoknak. Esküvők lebonyolítását is vállaljuk, így még több lehetőségünk nyílik meg a rendezvények terén is 70-80 fő felett. Mindent folyamatosan szépítünk és újítunk. Igyekszünk tartani a lépést a korral és a trendekkel. Azt hiszem ez látszik is és hálistennek nincs is panasz semmire. Köszönjük a visszajáró törzsvendégeinknek, hogy ilyen sok éve szeretnek ide járni és minden alkalommal boldogsággal és szeretettel térnek be hozzánk. Reméljük, hogy a jövőben még több elégedett visszajáró vendéget köszönthetünk köreinkben.

Ligetalja Gyógyfürdő Penészlek