• Rendkívül nagy múltra tekint vissza a berekfürdői gyógyvíz hasznosítása.

  • Az első fürdővendégek már 1929-ben megtapasztalhatták a barnás árnyalatú víz sokrétű hatását.

A Szolnok megyei napilap 1966-ban interjút készített az akkor 24 éves, pályája csúcsán lévő Mecser Lajos hosszútávfutóval. Az interjú végén szóba került az is, hogy a sportoló miért éppen a termálfürdőjéről ismert Berekfürdőn tartózkodik. „Tapasztalataim szerint a versenyekre legeredményesebben a hegyek között tudok felkészülni, de a versenyek közötti pihenésre, a regenerálódásra a legjobb hely Berekfürdő. Az Európa-bajnokság fáradalmait a gyógyvíz egy-két nap alatt kivette a lábamból” – válaszolta Mecser.

A berekfürdői gyógyvíz kedvező hatásának azonban nemcsak a 60-as években, hanem már jóval korábban is országszerte híre ment, hiszen a termálvíz feltárása az 1920-as évekre datálódik. A hajdúszoboszlói termálvíz megtalálása után nem sokkal, 1927 augusztusában a Karcaghoz tartozó berekpusztai tanyavilágban is kutatófúrás kezdődött (Berekfürdő csak 1992-ben vált önálló településsé). A korszak ikonikus geológusa, Pávai Vajna Ferenc vezetésével kőolaj-, vagy földgázmezőket kerestek.

1928 januárjában forró termálvíz és földgáz tör fel, a vízoszlop magassága elérte a 90 métert és mindez akkora morajlással járt, hogy – egy korabeli visszaemlékezést idézve – „Karcagon azt hitték, Bereken összeszakadt az ég a földdel”. A kutat 1928 novemberéig tovább mélyítették, de 1000 méteres mélység alatt sem találtak kőolajat.

Egy kezdetleges fürdőt már 1929-ben létrehoztak. A kivitelezéssel egy ácsmestert bíztak meg, aki faszerkezetű medencét épített, amit „fakosárnak” becéztek az első fürdővendégek. (Erdélyben egyébként még mind a mai napig vannak ilyen faszerkezetű medencék).

Bár a vizet a kezdetektől a hajdúszoboszlóihoz hasonlították, valamint rengetegen szereztek pozitív egészségügyi tapasztalatokat egy berekfürdői fürdőzés után és a köznyelv akkor már régóta gyógyvízként emlegette, a hivatalos gyógyvíz minősítés megszerzésére 1974-ig kellett várni.

Berekfürdő gyógyvíz

Mire jó a berekfürdői gyógyvíz?

A berekfürdői a jódos-brómos gyógyvizek közé tartozik. Literenként 1,63 mg jodid-ion és és 1,2 mg bromidot tartalmaz. A gyógyvíz kifejezetten előnyös a mozgásszervi panaszok esetén, ezen belül is a térdízületet, a gerincet és a csípőt érintő meszesedéseknél. Ezen felül idegfájdalmak kezelésénél is kedvező a hatása, továbbá egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémáknál is segíthet, de gyorsítja a sérülések utáni rehabilitációt is. Érvényesül a jód gyulladáscsökkentő és a bróm nyugtató, stresszoldó hatása is. Ivókúraként gyomorpanaszok esetében szokták alkalmazni.

Berekfürdő gyógyvizes medence

Amikor nem javasolt a fürdőzés

A berekfürdői gyógyvíz alkalmazásának ellenjavallatai közé tartoznak a daganatos betegségek, a kezeletlen magas vérnyomás, a szívkoszorúér sclerosis, a súlyos visszeres panaszok, az akut gyulladások, valamint a krónikus és akut fertőző megbetegedések. Nem javasolt a fürdőzés gyakori rohamokkal kísért asztmánál, veseelégtelenségnél és ismert vesekőnél sem.