• Mit jelent a fizioterápia és milyen betegségek, panaszok esetén lehet hatékony?

  • Összefoglaltuk a fizioterápiával kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

A gyógyításnak kémiai, sebészeti, pszichológiai és fizioterápiai eszközei vannak. Ez nem sorrendet jelöl és adott esetben ezek kombinálhatók is. De mit is jelent ezek közül a fizioterápia szó? Azoknak a természetes gyógymódoknak az összességét, amelyek a szervezet működését segítik, vagy a hiányosságait javítják.

A közbeszédben sokszor keveredik a fizioterápia és a fizikoterápia szó. Utóbbi a fizioterápiának az egyik ága és azért fiziko, mert a fizikai energiával végzett kezeléseket – például a masszázst – foglalja magában.

Érdemes sorra venni, hogy mi is tartozik a fizioterápiába:

Hidroterápia, termálterápia: ezeknél a víz fizikai-, vagy hőhatását használják fel a kezelésekhez.

Balneoterápia: ide sorolhatók többek között az iszapkezelések, ivókúrák.

Klímaterápia: tipikusan ilyen lehet a magaslati helyek, tengerpartok, vagy éppen a barlangok speciális klímája.

Mechanoterápia: például a masszázs, vagy a gyógytorna.

Elektroterápia, fototerápia: elektromos árammal, illetve fénnyel végzett kezelések.

Ahogy a felsorolásból látszik, leginkább a mozgásszervi problémáknál szokott felmerülni a fizioterápia a gyógymódok között. Ugyanakkor belgyógyászati, nőgyógyászati, légzőszervi panaszok, vagy éppen szívbetegségek esetén is alkalmazható.

A belgyógyászati problémáknál érdemes az ivókúrák hatékonyságára gondolni. Számos nőgyógyászati betegség esetén egyes gyógyvizeknek, vagy éppen az iszapkezelésnek is kedvező hatása lehet. Jó néhány légzőszervi panaszt kedvezően befolyásol az úgynevezett inhalatóriumok használata, vagy pusztán a gyógyfürdők kellemes mikroklímája. Egyes szívbetegségekre pedig például jó hatású a szénsavas kádfürdő és még lehetne sorolni…

fizioterápia medence

Ami sajnos kevés hangsúlyt kap, az a megelőzés. Hiszen egyes fizioterápiás eljárások még a panaszok megjelenése előtt is alkalmazhatók lennének, viszont a tapasztalatok szerint erre kevesen figyelnek. Csak egy példát említve: gyógytornával nemcsak kezelhetők egyes mozgásszervi problémák, hanem akár meg is lenne előzhető a kialakulásuk.