• Mikor kell a bokát és a lábat érintő fájdalmak esetén mindenképpen orvoshoz fordulni?

  • Mennyire gyakori, hogy műtétre is szükség van?

  • Érdemes-e gyógyfürdőben kúrálni ezeket a panaszokat? Ezekről kérdeztünk meg egy elismert szakorvost.

Nagyon sokan küszködnek hosszabb-rövidebb ideig tartó boka- és lábfájdalmakkal. Ezek a panaszok olykor rendkívül kellemetlenek lehetnek, megkeseríthetik a betegek mindennapjait. Ezért megkerestük dr. Börzsei-Knoll Veronikát, az Emineo Magánkórház ortopéd traumatológus, lábsebész szakorvosát, hogy osszon meg velünk ezzel a témakörrel kapcsolatban néhány hasznos tudnivalót.

A lábat és bokát érintő fájdalmak hátterében többféle alapprobléma állhat. Ez lehet sérülés (akár sportolás során, akár egy rossz lépés következtében), túlterhelés, vagy helytelen terhelés, amikor a kialakuló mikrosérülések okoznak egy idő után fájdalmat, valamint ide sorolható a porckopás is.

Enyhébb esetekben a fájdalom néhány nap alatt magától, vagy krémek, borogatások hatására elmúlik. „Amennyiben a fájdalom nem múlik, esetleg rendszeresen visszatér, akkor viszont már mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni” – teszi hozzá dr. Börzsei-Knoll Veronika.

visszér vénák lábakAz Emineo Magánkórház rendelésén megjelenő betegek között egyébként ezen a téren a leggyakoribb problémának a bokaficamok, valamint az úgynevezett előláb deformitások – például bütyök, kalapácsujj – számítanak. Utóbbiak akár olyan szintű fájdalmat is okozhatnak, hogy a beteg még a cipőjét sem tudja felvenni.

Elkerülhető a műtét?

Az emberek többségének természetes reakciója, hogy ha egy mód van rá, akkor azért a műtétet elkerülné. Ennek kapcsán megnyugtató információkat tudtunk meg dr. Börzsei-Knoll Veronikától. „A túlterheléses fájdalmak és a porckopásos problémák esetében is elmondható, hogy első körben nem a sebészi beavatkozás, hanem a konzervatív kezelések jönnek szóba. Ide sorolhatók többek között a gyógyszerek, injekciós kúrák, lézeres, ultrahangos kezelések. Ezek csillapíthatják a fájdalmat, csökkenthetik a gyulladást. Elkerülhetővé tehetik a műtétet, illetve egyes esetekben kitolható a műtét időpontja. Ugyanez igaz a bokaficamra is, ahol a sérülés pontos típusától függ, hogy kell-e műtét, vagy bokarögzítőt, esetleg gipszet alkalmazunk, de az esetek többségében itt is elegendő a konzervatív kezelés” – sorolja a tudnivalókat a szakorvos.

Fürdőkezelések, gyógyfürdő szerepe

Érdekes kérdés, hogy a boka- és lábfájdalmak esetén mikor és milyen fürdőgyógyászati kezelések jöhetnek szóba. Mikor jó a meleg gyógyvíz, mikor egy hűvösebb vizű úszómedence, esetleg a vízi torna? Dr. Börzsei-Knoll Veronika elmondása szerint a hideg víz friss sérülés, vagy gyulladás esetén lehet hatékony. A gyógyvíz pedig jellemzően reumatikus elváltozások, kopások kezelésénél.

vízsugármasszázsAz ortopédiai műtétek utókezelése során pedig kifejezetten javasolják a gyógyfürdők felkeresését. Ezen belül is a vízben végzett torna számít ilyenkor rendkívül hatékonynak. Továbbá az ízületeket érintő műtéteket követő rehabilitációnál is nagyon fontos szerep jut a víz alatti gyógytornának, hiszen a vízben könnyebb a mozgás, ezáltal jobban átmozgathatók az ízületek.