• A parafangó könnyebben felvihető és egyszerűbben eltávolítható a kezelt testrészről, mint az iszappakolás.

  • Miért alkalmazzák mégis sokkal ritkábban?

Számos hazai gyógyfürdőben és gyógyszállodában találkozhatunk egy furcsa nevű kezeléssel, amit parafangónak hívnak. A parafangót gyógyiszap és paraffin összekeverésével állítják elő.

Előbbiről sokat hallhatunk, hiszen társadalombiztosítási támogatással is elérhetőek az iszapkezelések. Érdekes módon a paraffin hatása nagyon hasonló az iszapéhoz. Felmelegítés után jól tartja a hőfokát, a kezelt testrészen vérbőséget okoz, lazító hatású. Magyarországon ugyan nem túl gyakori, de a paraffint pakolás formájában önállóan is alkalmazzák az ízületi merevségek oldására, sérülések utáni állapotokban.

Ennél elterjedtebb nálunk is a paraffin kozmetikai felhasználása, hiszen kéz- és lábápolás során igazán hatékony szer lehet. A paraffinos kezeléssel ugyanis rendkívül jól kezelhető a száraz, berepedezett bőr.

Miért keverik össze iszappal a paraffint? A válasz erre az, hogy így könnyebb a pakolások kivitelezése. A parafangó nagyon jól idomul a testhez és sokkal könnyebb leszedni, illetve lemosni, mint az iszapot. A parafangót 40-42 Celsius-fokosra melegítik, s ezt a hőt a 20-30 perces kezelések alatt lassan adja le. Gerinc- és végtagízületi gyulladásoknál, műtéti utókezelés során szokták alkalmazni, de fájdalomcsökkentő hatása is ismert.

Parafangó kezelésA parafangó fő hátránya az ára. A teljes ára nagyjából annyi, mint az iszappakolásé, ami viszont – szakorvosi javaslat alapján – társadalombiztosítási támogatással is elérhető. Emiatt az iszappakolás elterjedtebb és gyakrabban veszik igénybe a betegek, ahogy korábbi összeállításunkból kiderült, ez a harmadik legnépszerűbb fürdőgyógyászati kezelés. Tavaly 331 ezer iszapkezelést támogatott a NEAK. A parafangó kezelések áraiban meglehetősen nagy szórás van az egyes fürdők között, általában alkalmanként 2000-3500 forint körül érhető el.