• Ránézésre nem éppen hívogató a barnás színű vízzel töltött kád, ugyanakkor számos betegség esetén kifejezetten hatékonynak bizonyulhat.

  • Nem túl elterjedt, de ennek egyszerű az oka.

Mit szépítsük, vannak ennél bizalomgerjesztőbb fürdőgyógyászati kezelések is. Az iszapfürdőnek, vagy iszapos kádfürdőnek hívott kezelési mód ugyan ránézésre nem túl vonzó, de számos esetben igen hatékony kezelési mód lehet.

Források, tavak, folyók, vagy tengerek üledékéből származik a gyógyításhoz használt iszap. Magyarországon tipikusan a Hévízi-tóból, a Hajdúszoboszlón feltörő gyógyvíz üledékéből, vagy a Maros folyóból származó iszapot használják gyógyászati célra. Ezen belül is leginkább iszappakolások formájában.

A pakolás formájában történő alkalmazása jóval gyakoribb, mint a kádfürdős forma, aminek az okára mindjárt kitérünk. A két kezelési mód közötti alapvető különbséget az jelenti, hogy az iszappakolások során nemcsak a kioldódó ásványi anyagoknak és nyomelemeknek van fontos szerepük, hanem a hőhatásnak is.

Az iszapnak ugyanis rendkívül jó a hőtartó képessége, a meleget lassan, fokozatosan adja át a kezelendő testrésznek. Szintén különbséget jelent, hogy a pakolásokat általában egy-egy testrészen alkalmazzák (bár létezik teljes testet érintő iszappakolás is).

iszapfürdőAz iszapkádas kezelések során az iszapot meleg vízben – általában gyógyvízben – oldják fel, majd egy kádba töltik, amiben többnyire 20-30 perces tartózkodási idő javasolt. A kezelés után egy órás pihenés ajánlanak.

Az iszapfürdő krónikus ízületi gyulladások, kopások, a belesetek utáni rehabilitáció során alkalmazható. Ezen felül csökkenti a pikkelysömör tüneteit, valamint krónikus petefészek gyulladás és meddőség esetén is jók a kezeléssel kapcsolatos tapasztalatok.

Összességében tehát az iszapos kádfürdő jobban hasonlít egy gyógyvízzel végzett kádfürdőre, mint az iszappakolásokra. Azonban messze nem annyira elterjedt, mint a pakolás, aminek a fő oka az, hogy nincs rá társadalombiztosítási támogatás.

Átnézve néhány gyógyfürdő árlistáját, látszik, hogy ugyan jóval drágábbak az iszapkádas kezelések, mint a támogatott társaik, viszont azért nem is a megfizethetetlen kategóriába tartoznak.

Csak néhány példa: a zalakarosi fürdő gyógyászati részlegében 2000 forintba kerül egy iszapfürdő, a makói Hagymatikum fürdőben 3000 forint. Miskolctapolcán a Barlangfürdő Aquaterápián egy főnek 2200 forintba, két személynek 3200 forintba kerül egy félórás iszapos kádfürdő.