• Hiába klórozzák az uszodák vizét, egyes baktériumok ennek is ellenállhatnak.

  • Szakember mond tanácsokat az uszodai fertőzések elkerülésére.

Sokak számára nincs jobb érzés annál, mint amikor egy fárasztó munkanap után uszodába, vagy egy fürdő wellness-részlegbe mennek kikapcsolódni. A Neutromed közleményében arra figyelmeztet: ilyenkor se feledkezzünk meg az intim egészségről, hiszen az uszodákban könnyen elkaphatók a fertőzések.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a medencék mellett, a közös zuhanyzókban és még az öltözői padokon is számos kórokozó található, amelyeknek a nyirkos közeg kiváló lehetőséget biztosít a szaporodásra. Azonban van néhány olyan egyszerű óvintézkedés, amelyek betartásával elkerülhetők a fertőzések.

Annak ellenére, hogy az úszómedencékben klórozott víz található, egyes baktériumok igen ellenállóak lehetnek, néhány pedig a medencék falán található biofilm rétegben rejtőzik el. Ezek a kórokozók komoly fertőzéseket is okozhatnak az egyszerű uszodai szabályokat be nem tartók számára.

A párás, nedves közeg mind a medencetérben, mind pedig a wellness részlegekben ideális a baktériumok számára a szaporodáshoz, így amennyiben nem vagyunk eléggé körültekintőek, könnyen elkaphatunk akár gombás, vírusos, vagy bakteriális fertőzéseket is. Számos egyéb testrészt érintő tünet mellett jelentkezhet HPV-fertőzés következtében nemiszervi szemölcs, Candida okozta hüvelyi folyás, viszkető érzés, de az E.Coli baktérium is kialakíthat akár hasmenést, nők esetében pedig húgyúti fertőzéseket is.

Balatonfüred uszodaDr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa szerint néhány egyszerű szabály betartásával azonban elkerülhetők a rendkívül kellemetlen tünetekkel járó fertőzések. A legfontosabb, hogy megbízható uszodát válasszunk fürdőzésünk helyszínéül, ahol tudjuk, hogy fokozottan odafigyelnek a fertőtlenítésre, a tisztálkodási helyiségek higiéniájára, a víz jó állapotának fenntartására.

“Mivel a baktériumok és gombák szaporodásának a nyirkos környezet kifejezetten kedvez, ezért érdemes legalább két törülközőt magunkkal vinni, így egyet tudunk használni a medenceparton és a szaunában, egy másikat pedig a zuhanyzást követő szárítkozáshoz” – tanácsolja a szakember.

A szakértő kiemeli azt is, mindenképpen zuhanyozzunk le, mielőtt elhagyjuk az uszodát, így az intim mosakodók segítségével el tudjuk távolítani a bőrön és szőrzeten megtapadt kórokozókat, eközben ezek segítenek visszaállítani az intim területek optimális PH-értékét is.

Amennyiben biztosra akarunk menni, vásároljunk az egyik számunkra szimpatikus drogériában a tejsav termelő Lactobacillusokkal átitatott tampont, amely az intimmosakodók együttes használatával még hatékonyabbak, valamint ne felejtkezzünk el a probiotikumok sem. “Ha nem akarjuk, hogy a nyaralásunkat az intim egyensúlyunk felborulása megzavarja és a kellemetlen tünetek tönkretegyék azt, fokozottan figyeljünk a női egészségünkre és higiéniánkra” – mondja dr. Supák Dorina.