• Szerdán tűz ütött ki a Túrkeve Termálfürdőben.

  • A kár jelentős, de a fürdő péntek óta újra üzemel.

  • Hamarosan a fedett medencéket is használhatják a vendégek.

Ahogy két napja írtuk június elsején, az esti órákban tűz ütött ki a Túrkeve Termálfürdő fedett részében. Egy szauna kapott lángra és a tűz átterjedt a tetőszerkezetre is. A tűzoltók hamar megfékezték a lángokat és személyi sérülés sem történt, ugyanakkor az már az első képeken látszódott, hogy az anyagi kár jelentős.

Szerencsére a termálfürdő csak egy napig tartott zárva. Péntek reggeltől már újra fogadják a vendégeket. A fedett részleg még nem használható, de a szabadtéri gyógymedence már a fürdőzők rendelkezésére áll, továbbá a fürdőgyógyászati kezelések is felvehetők. Szombat reggel óta pedig a szabadtéri élménymedence is üzemel.

Sallai R. Benedek, Túrkeve polgármestere a Facebook oldalán adott egy gyors tájékoztatást a kár mértékéről. Mint írja, feltételezhetően a délkeleti szárny egyik szaunájától indult a tűz. „Egy ilyen szaunának akkor sem lenne szabad tüzet okozni, ha éjjel-nappal megy. Feltételezhető, hogy szándékosságról nincs szó, feltételezhető, hogy gondatlanság (eldobott csikk, stb.) nem történt, így egyelőre csak valószínűsíthető (!), hogy villamos jellegű a káresemény oka” – írja a polgármester.

Sallai R. Benedek beszámolt arról is, hogy a gyógymedence és az élménymedence mellett hamarosan az uszoda is újra működni fog. A belső tér földszinti medencéi pedig remélhetőleg rövid időn belül helyreállíthatók lesznek. A földszinti rész ugyanis nem sérült, az égett részeket elszeparálják.

„Amennyiben a káreseménnyel érintett épületrészt sikeresen lezárjuk, abban az esetben akár 1-2 héten belül a zárt téri medencerészek is kinyithatnak. Tehát egyedül az emeleti részen balra (délkelet felé) a szaunák üzemelése az, amelyek rekonstrukciója bizonytalan” – magyarázza a polgármester.

A kár pontos mértékét a későbbiekben állapítják meg a szakemberek, ugyanakkor az előzetes becslések alapján ez meghaladja a 150 millió forintot. A legjelentősebb tételnek a tető rekonstrukciója, a légtechnika helyreállítása, az érintett épületszárny helyreállítása és az ottani technika újbóli beszerzése számít.

Túrkeve gyógyvizes medence