• Nem kínálja mindegyik gyógyfürdő.

  • Ahol elérhető a komplex fürdőgyógyászati ellátás, ott ebbe napi négy gyógykezelés tartozik, ezek között fizikoterápiás kezelések is lehetnek.

Az egészségbiztosító által támogatott fürdőkezelési tájékoztatókat böngészve találkozhatunk az úgynevezett komplex fürdőgyógyászati ellátással. Ez nem érhető el minden – amúgy támogatott kezelést is kínáló – gyógyfürdőben. Jellemzően a nagyobb és/vagy erősebb gyógyászati profilú fürdők kínálatában található meg.

Ennek oka, hogy speciális szabályok vonatkoznak rá. Egyrészt csak a fürdő szakorvosa írhatja fel helyben. Ezen belül is kitétel, hogy a reumatológus, fizioterápiás, rehabilitációs vagy fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás szakvizsgával rendelkező szakorvos által végzett ellátást folyamatosan, de legalább napi hat órában kell biztosítania a fürdőnek.

A komplex fürdőgyógyászati ellátás esetén szintén alapkövetelmény, hogy gyógyvizes gyógymedence szolgáltatást mindenképpen biztosítaniuk kell (azért ez szinte minden gyógyfürdőben adott).

Az ellátás keretében napi négyféle kezelés írható fel. Ezek lehetnek fürdőgyógyászati kezelések, azaz a már említett medencefürdőn felül gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatt vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna. Továbbá fizikoterápiás kezelések is felírhatók, ide tartoznak többek között az elektroterápiás, vagy ultrahangos kezelések, valamint a száraz gyógytorna is.

Szintén – a rendeletben rögzített – követelmények között szerepel, hogy komplex fürdőgyógyászati ellátást csak kivizsgált betegek részére lehet rendelni. A betegek – a gyógyfürdő adottságaitól függően – egy vagy két váltásban (minimum napi 4 órában) részesülnek kezelésben. A kezelések teljes időtartama alatt a betegek számára pihenőágyat kell biztosítani!

A hazai gyógyfürdők régi nagy panasza, hogy a fürdőkezelések után járó tb-támogatások összegét 2012 óta nem emelték. Így például a komplex fürdőgyógyászati ellátások esetében sem túl bőséges a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által biztosított összeg. Országos minősítésű gyógyfürdőknél napi 2229 forint, körzeti minősítésűeknél napi 1977 forint, helyi minősítésűeknél napi 1696 forint támogatásról van szó. Azért ezek 2012-ben sem voltak hatalmas összegek.

Emiatt a betegeknek a fenti díjakat némi önrésszel is ki kell egészíteniük. Ennek a pontos összege fürdőnként eltérő, de jellemzően napi 1500 és 3000 forint közötti díjról van szó. Annak fényében persze ez nem magas összeg, hogy manapság sok helyen egy szimpla gyógyfürdő belépő is drágább ennél.