• Jódot és brómot is tartalmaz a Kecskeméten feltörő Hírös Gyógyvíz, amelynek kedvező hatása már évtizedek óta ismert.

  • Fürdőkúraként főként a különféle mozgásszervi betegségekben szenvedők panaszait enyhítheti.

Még 2005-ben egy német nyugdíjas története járta be a Bács-Kiskun megyei sajtót. Aktív éveiben a Stuttgart melletti Göppingen városban burkolóként dolgozott Franz Weber, akinek a 60-as évei végére komoly kopásos ízületi problémája alakult ki.

A szinte elviselhetetlen fájdalmai miatt megműtötték, de hamar kiújult a betegsége és a német orvosok újabb műtétet javasoltak. Franz Weber időközben Kecskemét közelébe költözött a feleségével és gondolta, tesz egy próbát a gyógyvizes fürdőzéssel. Ezért heti három-négy alkalommal felkereste a mai Kecskeméti Fürdő elődjét. A gyógyvizes fürdőzés hatására jelentősen enyhültek a fájdalmai, három héttel később pedig már bot nélkül tudott járni.

Nemcsak a német nyugdíjas, hanem sok hazai vendég is esküszik a Kecskeméten feltörő termálvíz hatására, ami már 1987-ben gyógyvíz minősítést kapott. Annak idején 100 fő bevonásával igazolták a víz hatékonyságát. Két medencében vehettek fürdőkúrát a krónikus mozgásszervi betegséggel, illetve kopásos eredetű panaszokkal küszködő betegek. Egy részük melegített közműhálózati vízben, a másik részük pedig termálvízben fürdött. A kezelés hatására az utóbbi csoport több mint 70 százalékánál jelentős javulást tapasztaltak.

A mai Kecskeméti Fürdő átadásának évében, 2012-ben szintén megerősítették a gyógyvíz minősítését, ami amúgy a Hírös Gyógyvíz nevet viseli. A nátrium-hidrogénkarbonátos termálvízben, fluor, jód és bróm is található. Főleg a brómtartalma magas (5,7 mg/liter), de jódtartalma is számottevő (1,9 mg/liter).

A fürdőben egy beltéri és egy szabadtéri medencét töltenek gyógyvízzel. Előbbi vize 34-36 Celsius-fokos, utóbbié 36-38 Celsius-fokos.

A kecskeméti Hírös Gyógyvíz kopásos ízületi betegségek, Bechterew-kór, izomfájdalmak, ideggyulladások, nőgyógyászati gyulladások esetén lehet hatásos, de segíti a műtéteket, baleseteket követő rehabilitációt is. A Kecskeméti Fürdőben gyógyászati részleg is működik, így a fürdőkúrák egyéb kezelésekkel is kiegészíthetők.

Kecskemét Fürdő termálmedenceA víz ellenjavallatai közé azok az esetek tartoznak, amikor általánosságban sem javasolt a gyógyfürdőzés. Ide sorolható a kezeletlen, vagy nem jól beállított magas vérnyomás, a rosszindulatú daganatos megbetegedések, a lázas, fertőző állapotok, egyes szívbetegségek, az epilepszia és a fertőző bőrbetegségek.