• Nincs nagyon sok termálfürdő az Északi-középhegységnek, vagy Észak-Magyarországnak is nevezett területen.

  • Azonban gyakorlatilag mindegyik itteni fürdő különlegesnek számít a maga nemében.

  • A gyönyörű természeti környezetről nem is beszélve.

Az Északi-középhegység határait nyugaton a Duna, délen az Alföld, keleten a Bodrog, északon pedig az államhatár jelzi. Legalábbis, ha szűkebben értelmezzük ezt a területet, mert igazából földrajzilag ez a vidék átnyúlik Szlovákiába is. Nem teljesen ugyanezt jelöli, de a közbeszédben a fenti területet Észak-Magyarországként is szoktunk emlegetni.

Termálfürdőből viszonylag kevés található az Északi-középhegységben, legalábbis ha a Duna-Tisza közéhez, vagy a tiszántúli területekhez viszonyítjuk. Ugyanakkor például a Dunántúl egyes részein örülnének annak, ha ennyi termálfürdőjük lenne.

Ami elsőre az ember eszébe jut az itteni fürdők kapcsán az a szép fekvésük, valamint a különlegességük. Valahogy ezen a környéken nem egykaptafára készültek a fürdők, szinte mindegyikük egyedinek számít valamilyen téren.

Elég csak arra gondolni, hogy Egerben találjuk az egyetlen olyan Budapesten kívüli törökfürdőt, ami mind a mai napig üzemel. Miskolctapolcán működik az ország első barlangfürdője. Sőt, az Északi-középhegységben van a második barlangfürdő is, méghozzá Demjénben. Ugyanakkor ezek a barlangfürdők nem egymás konkurenciái, hiszen egészen más jellegű és hangulatú a két fürdő.

Az ország legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvizében fürödhetünk Bükkszéken, a legmagasabb kéntartalmú termálvizében pedig Mezőkövesden. Világszinten is ritkaság az a mészkőlerakódás, amit Egerszalókon láthatunk a fürdő szomszédságában.

A semmiből kinövő termálfürdős üdülőhelyeket is találhatunk itt, elég csak az Eger közelében lévő Demjénre és Egerszalókra gondolni. Előbbin néhány éve még nem is volt fürdő, most pedig már termálfürdő, barlangfürdő és termáltó közül választhatunk. Egerszalókon egy hatalmas fürdőkomplexumot, mellette pedig egy, a régi időket idéző Nosztalgia strandfürdőt is találhatunk.

“Láthatatlan fürdőkben” is gazdag az Északi-középhegység. Ugyanis természetes gyógygázfeltörés található Mátraderecskén és Parádfürdőn, amelyek főleg az érszűkületes panaszok esetén számítanak kitűnő hatásúnak. Mindezek mellett az ország öt gyógybarlangjából kettő is Észak-Magyarországon van. Akik tehát szeretik a termálfürdőket, gyógyfürdőket, azoknak mindenképpen érdemes ellátogatniuk az itteni üdülőhelyekre.

Összegyűjtöttük az Északi-középhegység termálfürdői közül azokat, amelyek szerintünk megérnek egy kirándulást, vagy akár hosszabb üdülést is. A fürdők nevére, vagy fotójára kattintva további információkat is olvashat az egyes helyekről.

Bogácsi Gyógyfürdő

Bogács Gyógyfürdő

Bükkszéki Termálfürdő

Bükkszék termálfürdő

Demjéni termálfürdő és barlangfürdő

Demjén Cascade Barlangfürdő

Egri Termálfürdő és Törökfürdő

Eger törökfürdő termálfürdő

Egerszalók – Saliris Resort és Nosztalgia Strandfürdő

Egerszalók Nosztalgia Strandfürdő

Mezőkövesd – Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Zsóry fürdő szabadtéri gyógymedence

Miskolctapolca Barlangfürdő

Miskolctapolcai Barlangfürdő