• Eddig csak Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő egy pici medencéjében volt elérhető a különleges gyógyvíz.

  • Mostantól egy nagyobb medencét töltenek a jódos-sós vízzel.

A Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő épületére még 2005-ben került lakat. A fürdő felújítása két évvel ezelőtt kezdődött el és két ütemben adták át a modernizált létesítményt. 2018 decemberében próbaüzemben megnyitották a fedett fürdőt egy részét. Maga a fedett épület egyébként a réginél sokkal nagyobb, több mint 5000 négyzetméteres lett. Tavaly nyáron pedig a teljes fürdőt átadták, ahol összesen 13 medence található.

A fürdőt egy 41-43 Celsius-fokos vizet adó termálkútból és egy 14 Celsius-fokos vizű jódos-sós forrásból látják el. Ez azt is jelenti, hogy nem az összes medencében érhető el a névadó jódos-sós gyógyvíz.

A nyitás óta tegnapig csak egy pici, 4 négyzetméteres medencét töltöttek a jódos-sós gyógyvízzel (a lenti képen balra hátul). Ennek technikai oka volt, ugyanis a vizet melegíteni kell, ráadásul a magas ásványianyag-tartalma miatt csak jelentős hígítás után engedhetik bele a felesleges vizet a közeli Duna-ágba.

Jódos Sós fürdő Pesterzsébet

A vendégek viszont már régóta igényeltek volna egy nagyobb medencét. Számukra jó hír, hogy a fürdő tegnap bejelentette a Facebook oldalán, hogy sikerült áthidalniuk a technikai problémát és mostantól egy nagyobb, négyszer akkora medencébe töltik a különleges hatású gyógyvizet.

Apró érdekesség, hogy a közelmúltban publikált statisztikai adatok szerint ezt a fürdőt még kevésbé fedezték fel maguknak a külföldi turisták. A vendégforgalmon belüli arányuk nem éri el az 1 százalékot, miközben  például a Széchenyi Gyógyfürdő esetében 85,4 százalékot tesz ki a külföldiek részaránya.

A jódos-sós gyógyvíz hatásáról szóló korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.