• Egyes barlangok gyógyító klímája már régóta ismert, bár még messze nem használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket.

  • A gyógybarlangoknak kedvező hatásuk van a légzőszervi megbetegedésekre, de külföldön reumatikus problémák kezelésére is alkalmazzák.

  • Térképen is megmutatjuk, hogy merrefelé vannak a gyógybarlangok.

Többféle története is van annak, hogy miként fedezték fel a barlangok kedvező egészségügyi hatását. Az egyik verzió szerint már az 1800-as években egy lengyelországi sóbánya kapcsán feltűnt az orvosoknak, hogy az ott dolgozókat messze elkerülik a tüdőbetegségek (ellentétben például a szénbányászokkal), sőt a meglévő légzőszervi problémáik is enyhülnek. Ezután pedig terápiás célokra kezdték használni a sóbarlangot.

A barlangterápiához fűződő másik történet szerint a második világháború alatt a németországi Klutert-barlangot óvóhelynek jelölték ki. Itt pedig megint csak azt tapasztalták, hogy a barlangba húzódó légzőszervi betegeknek javult az állapotuk a légiriadók idején.

A barlangkezelések hatékonyságának a kulcsa a hűvös, magas relatív páratartalmú, a külső szennyeződésektől védett környezet, ahol a levegőben nincs por, pollen és toxikus anyagok. A sóbányák, sóbarlangok külön is kedvező hatásúak a levegő magas sótartalma miatt, ami – a sós vizű fürdőkhöz hasonlóan – gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segíti az esetleges hörgőváladék oldását. Ezeken felül a barlangokban a levegő szén-dioxid tartalma is magasabb a felszíninél, ami növeli a légzés intenzitását és mélységét.

Mindennek köszönhetően a barlangterápiát már régóta alkalmazzák az asztmás, idült hörghurutos, tüdőtágulásos, hörgőtágulásos problémák kezelésére, valamint szénanátha, orrmelléküreg-gyulladás esetén is. Ilyenkor napi három-öt órányi barlangi tartózkodást javasolnak, több napon keresztül, azaz kúraszerűen.

Érdekességképpen megemlítjük, hogy a barlangkezelésnek van egy reumatológiai betegségeket kezelő ága is. Ennél a barlangok mélyebb részein lévő melegebb klímát használják ki. Az úgynevezett meleg barlangkezelés kedvező hatású lehet egyes mozgásszervi betegségeknél, miután a hőhatás segít az ízületi merevségek oldását. Általában egyhuzamban 20-30 percig tartózkodnak a betegek a meleg levegőjű barlangjáratban, tovább nem is szabad – ez hasonló a gyógyvizes fürdőzésnél megszabott időkorláthoz.

A Magyarországon található gyógybarlangokban az utóbbit, tehát a meleg barlangkezelést nem, csak a hideg, azaz a légzőszervi betegségeknél hatásos terápiát alkalmazzák.

Az ország egyébként gazdag potenciális gyógybarlangokban, egyes becslések szerint akár húsz barlang is alkalmas lenne gyógyászati célokra. (Csak egy példa: a 70-es években olyan terv is volt, hogy Budapesten a Gellért-hegy gyomrában alakítanak ki egy gyógybarlangot). Viszont ebből jelenleg öt hely számít hivatalosan is gyógybarlangnak.

Magyarországi gyógybarlangok

A gyógyfürdőkhöz hasonlóan a gyógybarlangokat is központilag, a Fővárosi Kormányhivatalnál tartják nyilván. A hazai gyógybarlangok köre 2000 óta nem bővült.

1. Béke-barlang

Település: Jósvafő

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

A gyógybarlanggá nyilvánítás éve: 1969

Aggteleki Nemzeti Park weboldala

Béke barlang Jósvafő

2. Kórház-barlang

Település: Tapolca

Megye: Veszprém

A gyógybarlanggá nyilvánítás éve: 1981

Tapolcai gyógybarlang weboldala

Barlangterápia Tapolca

3. Szemlő-hegyi-barlang

Település: Budapest, II. kerület

A gyógybarlanggá nyilvánítás éve: 1991

Szemlő-hegyi gyógybarlang honlapja

Szemlő-hegyi-barlang

4. Szent István-barlang

Település: Miskolc-Lillafüred

Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

A gyógybarlanggá nyilvánítás éve: 1992

Bükki Nemzeti Park honlapja

Szent István barlang

5. Abaligeti-barlang

Település: Abaliget

Megye: Baranya

A gyógybarlanggá nyilvánítás éve: 2000

Abaligeti-barlang honlapja

Abaligeti barlang