• Érdemes kihasználni azt a lehetőséget, hogy társadalombiztosítási támogatással számos fürdőgyógyászati kezelés vehető igénybe.

  • Az egyiket csak a gyerekek esetében támogatják, a többit – indokolt  esetben – bárki felírathatja.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) évente két alkalommal nyújt támogatást egy-egy 15 alkalmas fürdőkúrához. Már amennyiben ezt egy szakorvos indokoltnak tartja. Itt foglaltuk össze, hogy milyen szakorvosok írhatják fel a kezeléseket. Fontos tudni, hogy a fürdőkezelések ebben az esetben sem ingyenesek (a gyerekek gyógyúszása ebből a szempontból kivétel), a betegeknek önrészt kell fizetniük, de azért ez jóval kedvezőbb lehetőséget jelent, mintha teljes áron venné valaki igénybe.

Lényeges, hogy mindehhez érvényes magyarországi TAJ kártyával kell rendelkezni. A 15 támogatott alkalom során pedig naponta négyféle kezelést vehetnek igénybe. Amúgy sok fürdő pont ezért hirdeti ezeket az ellátásokat 60 darabos csomagban, hiszen 15 alkalommal 4 kezelésről van szó, s általában az egyik kezelés mindig a gyógyvizes medencefürdő.

A támogatott fürdőkezelések azokban a fürdőkben vehetők igénybe, amelyek szerződéssel rendelkeznek a NEAK-kal. Jellemzően nem érhető el minden egyes gyógykezelés minden egyes fürdőben, néhol lehet, hogy csak hármat-négyet kínálnak azok közül, amire támogatás vehető igénybe.

Lent láthatják ezeknek a támogatott fürdőkezeléseknek a listáját, méghozzá a népszerűségi sorrendjükben. Ehhez azt vettük alapul, hogy a NEAK az elmúlt évben mennyi támogatást nyújtott az adott kezeléshez. A gyógyvizes medencefürdő első helye nem meglepő, hiszen ez a gyakorlatban egy kedvező árú fürdőbelépőt jelent. A kezelések nevére kattintva további információkat olvashat róluk.

1. Gyógyvizes medencefürdő
2. Orvosi gyógymasszázs
3. Víz alatti csoportos gyógytorna
4. Iszappakolás
5. Víz alatti vízsugármasszázs
6. Súlyfürdő
7. 18 év alattiak csoportos gyógyúszása
8. Szénsavas kádfürdő
9. Szén-dioxid gyógygázfürdő
10. Gyógyvizes kádfürdő

Igal gyógyvizes fürdő ősszel

Illusztráció: szabadtéri gyógymedence az Igali Gyógyfürdőben