• A szénsavas kádfürdő számos elterjedt betegség kezelésére és megelőzésére is alkalmas.

  • Szerencsére egész sok gyógyfürdőben elérhető, akár támogatással is.

A szénsavas kádfürdő talán az egyik legkellemesebb fürdőgyógyászati kezelés, ami ráadásul kiváló hatással lehet néhány (nép)betegség kezelésére is. Ahogy pár napja írtuk, az elmúlt évben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 60 ezer szénsavfürdős kezeléshez nyújtott normatív támogatást. A kezelés során szén-dioxidot juttatnak egy kád vízébe, (hasonlóan ahhoz, ahogy szódát készítünk) és a páciensnek ebbe a vízbe kell beleülnie. A kádat lefedik, hogy megakadályozzák a szénsav gyors elillanását.

A szénsavfürdős kezelések során a kád vizét általában csak 32-34 Celsius-fokosra melegítik. Aki fázósabb, annak sem kell ettől megijednie, mert a kis buborékok masszírozó és értágító hatása miatt a szénsavas víz 3-4 Celsius-fokkal melegebbnek érződik.

A szénsavfürdő egyes szív- és érrendszeri betegségeknél kimondottan hatékony lehet. Ennek magyarázata az, hogy a szénsavas víz hatására a vérnyomás és a pulzusszám csökken, ezáltal enyhül a szív terhelése. Emellett általános stresszoldó és nyugtató hatással is rendelkezik, ami különösen előnyös lehet a vegetatív idegrendszerrel kapcsolatos problémáknál. Utóbbi miatt gyakorlatilag mindenféle betegségnél segítheti a gyógyulást, hiszen számos egészségi probléma vezethető vissza a túlzottan stresszes életmódra.

szénsavas kádfürdő kezelés Tiszakécskén

A fentieken túl a szénsavas kádfürdő ajánlott az érszűkület kezdeti tüneteinél, valamint a csontritkulás megelőzésére és kezelésére is. Gyakran alkalmazzák rehabilitációs célokra, legyen szó szívinfarktus, csonttörések vagy sportsérülések utókezeléséről. Ismert a sebgyógyulást elősegítő hatása, ezért például cukorbetegeknek is gyakran ajánlják.

A 15-20 perces szénsavfürdő kezelésekhez társadalombiztosítási támogatás is igénybe vehető, azonban a betegnek még ilyenkor is kell némi önrészt fizetnie. Érdemes azért tudni, hogy a szénsavas kádfürdőt általában nem önállóan, hanem egy kúra részeként, többféle kezeléssel együtt szokták alkalmazni.

Barack Resort élménymedence

Illusztráció: a Tiszakécskén található Barack Gyógy- és Élményfürdő, ahol többek között szénsavfürdős kezelés is elérhető.

Az olcsó nyugdíjas belépőt kínáló dunántúli termálfürdőkről itt olvashat.