• A belföldi és a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma is nőtt tavaly Bács-Kiskun vármegyében.

  • A legmagasabb éjszakaszámot Kecskemét, Kiskunmajsa és Tiszakécske érte el az elmúlt esztendőben.

Magyarország legnagyobb területű vármegyéjének Bács-Kiskun számít. Csak példaként: a területük majdnem pont a duplája Győr-Moson-Sopronnak. Bács-Kiskun ráadásul bővelkedik a termálvizes forrásokban és számos közkedvelt termálfürdős üdülőhely is működik a vármegyében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a Bács-Kiskun kereskedelmi szálláshelyein 2023-ban 564.730 vendégéjszakát töltöttek el a turisták, ami 4,5 százalékos bővülést jelent 2022-höz viszonyítva. Ez az 564 ezres éves éjszakaszám egyébként több annál, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg elért, de kicsit kevesebb a békési éjszakaszámnál.

A vendégforgalmon belül majdnem pontosan 70-30 százalékos arányban oszlottak meg a belföldi és a külföldi vendégéjszakák. Mindkettő nőtt tavaly, a belföldi éjszakaszám 3,9 százalékkal, a külföldi pedig 6 százalékkal.

A vármegyei vendégéjszakaszám 36,7 százalékát egymagában Kecskemét produkálta. Persze nyilván a 207 ezres éjszakaszámuk nem egymagában az amúgy színvonalas fürdőnek (lenti képen) köszönhető, de így is szép eredménynek számít. A klasszikus, termálfürdős üdülőhelyek közül pedig Kiskunmajsa (71.821 éjszaka) és Tiszakécske (60.066 éjszaka) számított a két éllovasnak. A top 3 települést a vendégforgalom alapján Kiskőrös, Lakitelek, Kiskunhalas, Kalocsa, Kiskunfélegyháza követte az elmúlt évben.

Kecskemét Fürdő termálmedence

Fontos megemlíteni, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyekről közöl adatokat, a magánszálláshelyek által generált éjszakaszámokat ezek a számok nem tartalmazzák. Illetve újabban a kisebb vendégforgalmú településekről nem publikálnak éjszakaszámokat, így Bács-Kiskun esetében nem állnak rendelkezésre KSH-s adatok Ballószögről, Dávodról és Kunszentmiklósról.

Legnépszerűbb Bács-Kiskun vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kecskemét 207.284
2. Kiskunmajsa 71.821
3. Tiszakécske 60.066
4. Kiskőrös 30.810
5. Lakitelek 22.604
6. Kiskunhalas 16.345
7. Kalocsa 7.157
8. Kiskunfélegyháza 3.799

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján.

gyógymedence a tiszakécskei Barack Thermalban

Bács-Kiskun gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.