• Az erős fürdős kínálattal rendelkező Nyíregyháza hozta tavaly a vármegye vendégéjszakaszámának 74,5 százalékát.

  • Szabolcs-Szatmár-Beregben a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben még nőtt is az előző évhez képest.

Szabolcs-Szatmár-Bereg egész jól el van látva a termálvizes forrásokkal és ezek közül számos helyen gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik a feltörő meleg víz. Korábban itt foglaltuk össze, hogy mennyi gyógyfürdő, illetve gyógyvíz található a vármegyében.

Legutóbb közvetlenül a pandémiás időszak után írtunk Szabolcs-Szatmár-Bereg turizmusáról. Akkor már egész hamar megközelítették a járvány előtti szintet a vendégéjszakák száma terén. Ez abból is adódott, hogy náluk hagyományosan erősebb a belföldi turizmus, így a külföldi forgalom 2020-as és 2021-es megcsappanása kevésbé érintette ezt a vidéket. Azonban tavaly, amikor a beutazóforgalom jobban pörgött, mint a belföldi, ez már hátrányt jelenthetett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Beregben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 452.423 volt tavaly, ami 11,7 százalékos csökkenést jelent a 2022-es évhez képest. A vármegye teljes éjszakaszámának 73 százalékát a belföldi vendégek adták. A csökkenés az utóbbiakból eredt, a külföldi vendégéjszakák száma kismértékben még nőtt is 2022-höz képest.

A vármegyén belül a turizmus motorjának Nyíregyháza számít. Azon belül is fontos vonzerőt jelent Sóstógyógyfürdő, a város üdülőterülete, ahol egész évben, illetve szezonálisan üzemelő fürdők is a vendégek rendelkezésére állnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes vendégéjszakaszámának 74,5 százalékát adta az elmúlt évben a megyeszékhely.

termálmedence a nyíregyházi Parkfürdőben

Nyíregyháza után, a termálfürdővel rendelkező települések közül Kisvárda, Nyírbátor, Vásárosnamény, Mátészalka érte el a legmagasabb vendégéjszakaszámokat. Közülük Nyírbátorban és Mátészalkán nőtt az éjszakaszám 2022-höz képest, Vásárosnaményban pedig szinten tartották a korábbi évi eredményt.

Fontos megemlíteni, hogy a fenti adatok a települések és nem az adott fürdők vendégforgalmára vonatkoznak! Illetve a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számáról közöl adatokat, a magánszálláshelyek adatait nem tartalmazza a statisztikájuk.

Legnépszerűbb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Nyíregyháza 452.423
2. Kisvárda 20.090
3. Nyírbátor 17.280
4. Vásárosnamény 14.658
5. Mátészalka 7898

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Megjegyzés: Fehérgyarmatról, Penészlekről és Tiszavasváriról nem közölt adatokat a KSH

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján

Szabolcs-Szatmár-Bereg gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.