• Milyen hatása van egy fürdőkúrának olyan 65 év felettieknél, akik nem szenvednek súlyos betegségben? A termálvizes fürdőzés hogyan befolyásolja a hangulatukat, az alvásminőségüket és általános közérzetüket?

  • Ezeket a kérdéseket vizsgálta egy spanyol kutatás.

Viszonylag sok orvosi kutatás áll rendelkezésre arról, hogy egyes betegségek esetén milyen hatása van a fürdőkúráknak. Azonban a spanyol Jaén Egyetem kutatói kicsit más irányból közelítették meg a kérdést. Arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolják az idősebb korosztály hangulatát és szubjektív életminőségét a balneoterápiás kezelések.

Spanyolországban – egy állami finanszírozású program keretében – a nyugdíjasok időnként részt vehetnek fürdőkúrán. Még 2014-ben az egyetem kutatói 52 nyugdíjast választottak ki a támogatott fürdőkúrára jelentkező csoportból. A feltétel az volt, hogy a résztvevők legalább 65 évesek legyenek, és a korral járó enyhébb problémákon túl ne legyen kimondottan súlyos betegségük.

A kutatásban 23 férfi és 29 nő vett részt, a férfiak átlagéletkora 69 év volt, míg a nőké 70 év. A résztvevőknek a kezelések előtt és után teszteket kellett kitölteniük. Ezekben azt vizsgálták, hogy tapasztalnak-e fájdalmakat, és ha igen, mennyire erősek ezek, valamint milyen a hangulatuk, alvásminőségük és jelentkeztek-e náluk depresszióra utaló tünetek. Minden résztvevő a Balneario San Andrés nevű fürdőben vett részt egy komplex kúrán. A kezelések az itteni, közepes ásványianyag-tartalmú, nátriumban és magnéziumban gazdag termálvízben történtek.

A résztvevők napi programja meglehetősen kellemes volt. Minden reggel és délután ejtették meg a kezeléseket: ülőfürdő 36-38 Celsius-fokos termálvízben, pezsgőfürdő, hidromasszázsos kádfürdő, iszapkezelés, gőzfürdő, inhalációs kezelés porlasztott termálvízzel, vízi aerobik és masszázs. Általában mindegyik kezelés 15-20 percig tartott.

A kúra 12 napot vett igénybe, folyamatosan, szünet nélkül, beleértve a hétvégéket is. Az eredmények azt mutatták, hogy minden vizsgált területen (fájdalom szintje, hangulat, alvásminőség, depresszió) egyértelmű javulás következett be. Volt néhány érdekes nemi különbség. Például a férfiaknál a kezelések hatására sokkal markánsabban csökkent a fájdalom szintje. Viszont a depresszió és a fáradtság terén a nőknél jelentősebb javulást figyeltek meg. Nemtől függetlenül az alvásminőség szignifikánsan javult a résztvevők körében. Mivel az alváshiány negatív hatással lehet a mentális egészségre, ezért ez különösen örömteli eredménynek tekinthető.

Ugyanakkor a kutatás nem vezetett közelebb a fürdőkúrák hatékonyságának pontos okaihoz. Valószínűleg a víz hőmérsékletének, felhajtóerejének és meleg víz által okozott vérkeringési és fájdalomcsillapító hatásának egyaránt nagy szerepe van ebben. A párhuzamosan alkalmazott fürdőkezelések miatt nem sikerült megállapítani, hogy melyik is volt különösen hatékony. A kutatás érdekes eredményének számított az, hogy nemek közötti különbségeket is kimutatott, ami pedig további vizsgálatokat indokolhat.

termálmedence Spanyolország egyik fürdőjében

Itt a Dunántúl egyik nagyon jó hatású gyógyvizéről olvashat.