• Számos egészségügyi problémára van kedvező hatása a Tamásiban feltörő gyógyvíznek.

  • A hivatalos minősítést 34 évvel ezelőtt szerezték meg.

Siófoktól nagyjából 40 kilométert kell déli irányba autózni, hogy eljussunk a Tolna vármegyei Tamásiba. A település több mint 50 évvel ezelőtt találtak termálvizet, kivételesen nem olajkutatáshoz kapcsolódóan. Az 1960-as évek közepén egy geológiai felmérés során derült ki, hogy Tamási alatt nagy valószínűséggel termálvízbázis található.

A helyieket lázba hozta a termálvíz híre, hiszen akkortájt országszerte már több olyan település is volt, ahol a termálfürdő révén fellendült a turizmus, de mezőgazdasági lehetőséget is láttak benne, hiszen a meleg víz üvegházak fűtésére is alkalmas lehet. Sikerült elérniük, hogy 1969-ben egy kutatófúrást végezzenek Tamásiban, ami sikerrel járt, 52 Celsius-fokos termálvíz tört a felszínre.

A Tolnai Népújság 1969 nyarán így írt a frissen talált termálvízről: „A víz hasznosítása máris megkezdődött: elvezették a mintegy 540 méterre lévő strandhoz, s a tamásiak máris fürdenek benne. Amint Vidóczy László, a járási tanács vb-elnökétől megtudtuk, a tervek szerint az értékes és jelentős mennyiségű vizet társulati alapon hasznosítja a Koppányvölgyi Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat, a 3 tamási termelőszövetkezet társulása és Tamási község tanácsa. A tamási TSZ-ek kertészetük fejlesztésére használják fel a vizet, a tanács pedig korszerű strandot kíván létesíteni, amellyel jelentősen fellendíthetnék az idegenforgalmat”.

Ekkor hátra volt még a fürdő kialakítása, ami nem ment egyik napról a másikra. Ezt végül az tette lehetővé, hogy számos helyi és környékbeli lakos önkéntes munkával járult hozzá a termálstrand kialakításához. A fürdő építésébe 1972 szeptemberében vágtak bele, első körben két ülőmedencét és egy gyermekpancsolót alakítottak ki. A Tamási Termálfürdőt pedig a rá következő évben, egészen pontosan 1973 májusában adták át.

A Népújság korabeli tudósítása révén még az első fürdőző neve is fennmaradt: „Amíg az avatásra érkezett hivatalos személyek a férfiöltözőben szendvicsre, egy üveg sörre félrevonultak, addig az első hivatalos fürdőző is beledobta magát a vízbe: Kiss Andor harmadikos gimnazista. A fürdő építésénél három alkalommal összesen hat órát dolgozott társadalmi munkában…”

Sokan már akkoriban megtapasztalták a víz kedvező hatását, de a hivatalos minősítésre még várni kellett. Erre végül a rendszerváltás környékén került sor. 1989 végén kérvényezték a gyógyvíz minősítést, az engedélyt pedig 1990 tavaszán kapták meg. Ez a fürdő I-es számú kútjára vonatkozott, 2014 óta pedig a Szent Donátusnak nevezett kútjuk vize is gyógyvíznek számít.

Tolna megye gyógyfürdő Tamási

A tamási gyógyvíz nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos hévíz. A javallatai közé tartoznak a reumatológiai megbetegedések, a gerincsérv, a csontritkulás, továbbá a végtagsérülések és ortopédiai műtétek utókezelése. Mindezeken túl egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémák esetén is kedvező a hatása.

A tamási fürdő fedett részlegét 2011-ben adták át, azonban egy 2021-es sajnálatos tűzeset miatt a fedett medencetér nem használható. Jelenleg kinti termálmedencék, illetve a – színvonalas – szaunavilág, valamint a benti pancsolómedence áll a vendégek rendelkezésére.

Tamási Termálfürdő gyógyvizes medence

A radonos vizű hazai termálfürdőkről itt olvashat.