• Néhány hazai termálfürdő vizében – kis dózisban – megtalálható a radon nevű nemesgáz.

  • Ennek számos kedvező tulajdonsága van, de ezen belül is kiemelkedik a gyulladáscsökkentő hatása.

A radon egy vízben oldódó, radioaktív nemesgáz, aminek a fő erejét az általa kibocsátott alfa-sugárzás adja. Nyilván felvetődhet kérdésként, hogy kell-e ettől tartani? Röviden nem, hiszen egészen kis dózisban tartalmaznak radont ezek a termálvizek, de még pont akkorában, hogy a kedvező hatásuk azért érvényesüljön.

A radon a fürdőzés közben a bőrön át, illetve belélegezve is könnyen bejut a szervezetbe. Külön érdemes kiemelni a gyulladáscsökkentő hatását. Ennek a titka egyébként az, hogy serkenti a mellékvesekéreg hormontermelődését, ezáltal természetes módon gyulladáscsökkentő hatású.

Mindezeknek köszönhetően különösen hatásos lehet a gyulladásos ízületi problémák esetén. Segítik a szövetek regenerálódását, így sérüléseket követő rehabilitáció során is alkalmazható. Fokozza a húgysav kiürülését a szervezetből, így köszvény esetén is kedvező a hatása.

A légzőszervi problémákat is enyhítheti, különösen a krónikus hörghurutot és az asztmát. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy sok gyógybarlang levegőjében is megtalálható a radon, ilyen például a Balaton közelében lévő Tapolcai-tavasbarlang is.

Ivókúraként is alkalmazható, de csak a víz feltörésének a helyén, frissen fogyasztva. Palackozás esetén ugyanis a radon néhány nap alatt elillan. Fontos tudni, hogy serkentheti a pajzsmirigy működését, emiatt pajzsmirigy-túlműködés esetén nem javasolt a radonos fürdőzés.

Hévíz Tófürdő gyógyfürdő

Merrefelé vannak idehaza radonos termálvizek? Budapesten a Gellért és a Rudas fürdőkben, Egerben a termálfürdőben és a Török Fürdőben is elérhető, de a Hévízi Tófürdő vize is ide sorolható, továbbá nagyon enyhén, de a Miskolctapolca Barlangfürdő vize is radonos.

Egri törökfürdő

Itt olvashat arról, hogy miért lehet jó választás a Nosztalgia Strandfürdő.