• Az elmúlt esztendőben egymagában Gyula adta a teljes békési vendégéjszakaszám 60,5 százalékát.

  • A vármegyei vendégéjszakaszám zöme a belföldi turistáknak köszönhető, de a külföldi forgalom jelentős bővülése révén zárták növekvő számokkal a 2023-as évet.

Néhány nagy és számos kisebb termálfürdős település található Békés vármegyében, összességében nagyon jó az itteni kínálat, mindenki találhat a számára megfelelő termálfürdőt, gyógyfürdőt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly egész szépen alakult a békési turizmus, ugyanis nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma.

Ez nagy szó, hiszen például Szabolcs-Szatmár-Beregben 11,7 százalékkal, Zalában 2,7 százalékkal csökkent 2023-ban a vendégéjszakák száma. Borsod-Abaúj-Zemplénben 2,1 százalékkal nőtt, de Békés vármegyében kicsit még ennél is jobban, 2,9 százalékkal bővült az éjszakaszám, ezzel elérte a 668 ezret. Az országos trendeknek megfelelően 2023-ban Békésben is jobban nőtt a külföldi vendégforgalom. A külföldi éjszakaszám 27,7 százalékkal gyarapodott, miközben a belföldi kismértékben (-1,5 százalék) csökkent.

A békési turizmus legfontosabb településének Gyula számít, tavaly egymagában a vármegyei vendégéjszakaszám 60,5 százalékát adták. Sőt, Gyula esetében is nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma az elmúlt évben. Utóbbin belül a belföldi éjszakaszám 1,3 százalékkal, a külföldi 8,6 százalékkal bővült. Gyula vendégforgalmának a zömét továbbra is a hazai vendégek adták, tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 85 százaléka a belföldi turistáknak volt köszönhető. (A teljes vármegyét nézve 81,6 százalékos a belföldiek részaránya).

Gyulai Várfürdő szabadtéri medencék

A vendégéjszakaszámok tekintetében Gyulát Szarvas követi, méghozzá meglehetősen nagy növekedéssel 2022-höz képest – 22 százalékkal ugrott meg egy év alatt a szarvasi vendégéjszakák száma. A további sorrend: Békéscsaba, Orosháza, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd.

Fontos megemlíteni, hogy a fenti adatok a településekre vonatkoznak és nem az egyes fürdők népszerűségét mutatják. Szintén lényeges, hogy a KSH csak a kereskedelmi szálláshelyekről közöl adatokat, a magánszálláshelyek nem szerepelnek a statisztikájukban.

A magánszálláshelyek hiánya miatt egyébként a kisebb vendégforgalmú településekről (ahol jellemzően magasabb a magánszálláshelyek aránya) nem nyújtanak pontos képet a KSH adatai, ráadásul újabban ezekről már egyáltalán nem is közölnek adatokat. Békés vármegyét illetően a KSH nem adott ki külön számokat Battonya, Békés, Dévaványa, Mezőberény, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Nagyszénás, Tótkomlós vendégéjszakáinak alakulásáról.

Legnépszerűbb Békés vármegyei települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Gyula 404.728
2. Szarvas 83.238
3. Békéscsaba 49.395
4. Orosháza 48.692
5. Füzesgyarmat 21.514
6. Gyomaendrőd 17.429

* Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján

Polip gyógymedence a Gyulai Várfürdőben

Békés gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.