• Hévíz és Zalakaros együtt tavaly a Zala vármegyei vendégéjszakaszám 61 százalékát adta.

  • 2023-ban a zalai települések kereskedelmi szálláshelyein nőtt a külföldiek, de csökkent a belföldiek által eltöltött éjszakák száma.

Zala vármegye remek turisztikai adottságokkal rendelkezik. Eleve a területe jelentős részén kimondottan szép a természeti környezet, ide tartozik a Balaton nyugati csücske, valamint számos népszerű és színvonalas termálfürdő közül lehet válogatni. A zalai turizmus jelentőségét jól mutatja az, ha a kereskedelmi szálláshelyek 2023-as vendégéjszakaszámát (2.378.382 éj) összevetjük a nemrég tárgyalt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyével (452.423 éj), akkor a különbség több mint ötszörös.

Ugyanakkor az ország nyugati részén sem alakult tavaly annyira jól a belföldi turizmus, mint 2022-ben. Zala vármegyében 2023-ban 2,7 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Különbontva a belföldi és a külföldi turisták adatait az látszik, hogy amíg a belföldi éjszakaszám 7,4 százalékkal csökkent, addig a külföldi éjszakaszám 8,4 százalékkal nőtt. Ez utóbbi azonban nem tudta teljes egészében kompenzálni a kiesést.

Ami a zalai termálfürdős településeket illeti, a turizmus két moguljának Hévíz és Zalakaros számít. A két kisváros együttes éjszakaszáma 2023-ban meghaladta az 1,46 milliót. Ez azt jelenti, hogy a teljes megyei éjszakaszám 61 százaléka ehhez a két településhez kapcsolódott.

A rangsorban Hévíz és Zalakaros után Lenti, majd Kehidakustány, Zalaegerszeg és Zalacsány következett a sorban. Kehidakustányt még érdemes külön kiemelni, ugyanis tavaly az említett települések mindegyikén csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Azonban Kehidakustány esetében ez a csökkenés egészen minimális volt, gyakorlatilag stagnált az éjszakaszámuk, ami szép eredménynek számít.

Hévíz éjszakai fürdőzés

Két dolgot fontos még megemlíteni. A fentiek az említett városokra és községekre vonatkoznak, nem az adott helyen működő termálfürdők népszerűségét mutatják – bár nyilván van valamekkora összefüggés a kettő között. Illetve az adatok a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisából származnak, ahol csak a kereskedelmi szálláshelyek adatait vizsgálják, azaz a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakaszámokat ezek a számok nem tartalmazzák. Ami még lényeges: a KSH Alsópáhokról és Zalaszentgrótról nem közölt adatokat.

Legnépszerűbb Zala vármegyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2023 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Hévíz 854.380
2. Zalakaros 607.334
3. Lenti 84.852
4. Kehidakustány 63.483
5. Zalaegerszeg 54.054
6. Zalacsány 23.673

* Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.
Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján

A zalai gyógyfürdőkről és gyógyvizekről itt olvashat.