• Kell némi kalandvágy ahhoz, hogy mostanában valaki felkeresse Izland legismertebb termálfürdőjét, a Kék Lagúnát.

  • Két hónapon belül ma nyitják újra negyedik alkalommal a létesítményt.

Mától újra fogad vendégeket az izlandi Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdő. Minden egységet megnyitnak, azaz a fürdő mellett az összes vendéglátóhelyet, továbbá a Retreat és a Silica hoteleket is birtokba vehetik a vendégek. A Kék Lagúnát február 8-án, múlt csütörtökön zárták be, miután nem messze a fürdőtől újabb vulkánkitörés történt.

A korábbiakhoz hasonlóan a láva feltörése egy napig tartott, viszont továbbra sem múlt el a veszély, újra jöhet egy lávafolyammal járó feltörés. Bár az eddigi tapasztalatok alapján a szakemberek egy-két napos pontossággal meg tudják jósolni ennek az idejét.

A Kék Lagúnát először tavaly november 9-én zárták be. Akkoriban már szinte folyamatosak voltak a földrengések és a mélyben zajló vulkanikus aktivitás miatt sanszosnak tűnt, hogy előbb-utóbb valahol feltör a láva is. Amikor már úgy látszott, hogy ennek a veszélye elmúlt, december 17-én újranyitották a termálfürdőt, de két nappal később már zárhatták is be, ugyanis megtörtént az első vulkánkitörés.

Ezt követően január 6-án nyitottak újra, de már január 14-én újabb lávafeltörés történt és zárhattak is. Január 20-án ismét megnyitották a fürdőt, ennek pedig a február 8-i feltörés vetett véget. Az utóbbi egyébként viszonylag közel volt a fürdőhöz, de a szakemberek szerint a védőgátaknak köszönhetően a termálfürdő, illetve a közelében lévő geotermikus erőmű nincs veszélyben.

A Kék Lagúnától néhány kilométerre fekvő Grindavík városban viszont jelentős károk keletkeztek az elmúlt hónapokban, a lakosokat is evakuálni kellett. Az egyik korábbi lávafeltörés elérte a települést, de ennél is nagyobb problémát jelent, hogy hatalmas hasadékok keletkeztek a város területén és a közművek is jelentősen károsodtak.

a Kék Lagúna termálfürdő egyik medencéje