• Még mindig megvan az esélye egy újabb lávafeltörésnek, ennek ellenére újranyitják az izlandi Kék Lagúna fürdőt és a hozzá kapcsolódó szálláshelyeket is.

  • A létesítményt múlt vasárnap kellett bezárni.

Az elmúlt időszakban kétszer zárták be az izlandi Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdőt lávafeltörés miatt. Azonban nem adják fel, egy héttel a legutóbbi kényszerű zárást követően újranyitnak. Január 20-tól, szombattól várják újra a vendégeket.

A korábbi újranyitásoktól eltérően most szinte minden szolgáltatás egyből elérhető lesz, azaz a fürdő, a vendéglátóegységek, a két szálloda is újranyit, egyedül a Moss étterem beüzemelésére kell a jövő hét közepéig várni. Már amennyiben nem lesz újra lávaömlés.

Az Izland egyik fő turisztikai attrakciójának számító termálfürdőt először tavaly november 9-én zárták be. Ezt az tette indokolttá, hogy a mélyben zajló vulkanikus tevékenység miatt gyakorivá váltak a földrengések, valamint megnőtt a lávafeltörés esélye. Bő egy hónappal később úgy tűnt, hogy a veszély elmúlt, december 17-én újranyitottak, de csak két napon át üzemelt a Kék Lagúna, ugyanis mégiscsak megtörtént a lávafeltörés.

Ezt követően január 6-án nyitottak ki ismét, bár a szakértők akkor már pedzegették, hogy esélyes egy újabb feltörés. Valamint olyan szakember is akadt, aki szerint azért volt felelőtlenség az újranyitás, mert nem is a láva, hanem a vele együtt érkező gázok – különösen a kén-dioxid – jelentik a legnagyobb kockázatot.

Múlt vasárnap, a kora reggeli órákban pedig ismét kitört a vulkán, emiatt a termálfürdő aznap már zárva maradt. Ez a második esemény sem veszélyeztette magát a fürdőt, viszont a közeli Grindavík városban már károkat okozott. Jelenleg is kérdéses, hogy mikor költözhetnek vissza a lakók a településre, az újabb vulkanikus tevékenység veszélye ugyanis nem múlt el.

Kék Lagúna Izland