• Kevesebb mint egy hónappal az előzőt követően, ismét lávafeltörés történt Izlandon, Grindavík város közelében.

  • A múlt héten újranyitott Kék Lagúna termálfürdőt és a hozzá kapcsolódó szálláshelyeket bezárták.

Tegnap jelentették be, hogy a megnövekedett vulkanikus aktivitás miatt az izlandi Reykjanes-félszigeten található Grindavík várost újra evakuálják. Ma reggel, nem sokkal 8 óra előtt pedig ismét lávafeltörés kezdődött, az előző – decemberi – feltörési helytől nem messze, de közelebb a városhoz.

Emiatt ismét bezárták a közeli Kék Lagúna termálfürdőt, ami Izland egyik fontos turisztikai célpontjának számított a korábbi években. Először november 9-én zárták be a létesítményt. December 17-én újranyitottak, de két nap után ismét bezárták a fürdőt, miután nem messze – bár a Kék Lagúnát nem veszélyeztetve – feltört a láva.

Múlt szombaton, január 6-án nyitották meg újra a termálfürdőt, ezen a héten kedden pedig a hozzá kapcsolódó szálláshelyekkel bővült a választék. Azaz a mostani újranyitás egy hétig tartott.

A Kék Lagúna üzemeltetője egyébként sok kritikát kapott az elmúlt hónapokban. Egyesek szerint a novemberi zárással is sokat késlekedtek, illetve a mostani újranyitás idején is már látszódott, hogy növekszik a mélyben a vulkanikus aktivitás és napok óta fennállt a veszélye egy újabb feltörésnek.

Ezen felül egy izlandi környezetvédelmi mérnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a hasonló feltörésekkor mérgező gázok is a felszínre kerülnek, amelyek egy adott széljárásnál megülhetnek a fürdő környezetében. Szerinte ez nagyobb veszély a lávánál is, ugyanis a gázok sokkal gyorsabban elérhetik a fürdőt területét.

Kék Lagúna termálfürdő