• December közepén két nap után be kellett zárni Izland legismertebb termálfürdőjét, mert a közelében feltört a láva.

  • Mától újra nyitva van a fürdő, jövő héten pedig a szálláshelyeiket is megnyitják. Frissítés: január 14-én a fürdőt újra bezárták.

Az izlandi Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdőt tavaly november 9-én zárták be. Ezt a mélyben zajló vulkanikus tevékenység tette indokolttá, ami miatt rendszeressé váltak a földrengések. Ennél is nagyobb kockázatot jelentett, hogy fennállt a lávafeltörés veszélye.

Néhány hét után ritkábbá váltak a földrengések és úgy tűnt, hogy a lávafeltörés veszélye is enyhült, ezért december 17-én, egy vasárnapi napon újranyitották a Kék Lagúnát. Mint utóbb kiderült, elég rossz időzítéssel.

December 18-án, a késő esti órákban ugyanis mégis csak feltört a láva, a fürdőtől keletre, a közeli – novemberben evakuált – Grindavík várostól északra. Emiatt két nap után újra bezárták a fürdőt. A feltörés helye alapján a Kék Lagúna nem volt veszélyben, különösen, hogy a termálfürdő és a mellette lévő geotermikus erőmű köré védőgátat építettek. Akkor viszont benne volt a pakliban, hogy Grindavíkot eléri a lávafolyam.

Szerencsére a lávafeltörés egy napon belül véget ért. S bár a szakemberek szerint van esély újabb feltörésre, de mostanra ennek a valószínűsége csökkent (bár legutóbb is ezt mondták).

Ez pedig megteremtette annak a lehetőségét, hogy újra nekifussanak a Kék Lagúna nyitásának. Mától a termálfürdő, továbbá két étterem és kávézó áll a vendégek rendelkezésére. A Silica és Retreat hotelek, valamint egy további étterem újranyitását pedig jövő kedden tervezik. A termálfürdő egyelőre a korábban megszokottnál rövidebb nyitvatartással üzemel. A Kék Lagúna vezetősége még decemberben azt közölte, hogy a földrengések csak kisebb károkat okoztak az épületben, de ezeket már kijavították.

a Kék Lagúna termálfürdő Izlandon