• December 18-án, az esti órákban váratlanul mégis feltört a láva Izlandon, Grindavík város közelében, nem messze a vasárnap újranyitott Kék Lagúna termálfürdőtől.

  • A fürdő ma már nem nyit ki.

Nem tartott sokáig… Múlt héten írtuk, hogy december 17-től, vasárnaptól kezdődően újra nyitva van az izlandi Kék Lagúna termálfürdő. Akkor úgy tűnt, hogy enyhült a területet érintő vulkanikus tevékenység és talán mégsem tör fel a láva.

Azonban tegnap késő este – némileg váratlanul – mégis feltört. A feltörés helye a Kék Lagúnától keletre, Grindavík várostól északra van. Jelenleg úgy tűnik, hogy a várost jobban veszélyeztetheti, mint a fürdőt, de erről részletek majd a nap folyamán derülnek ki. A fürdőt mindenesetre valamennyire védi, hogy részben már elkészült a létesítményt és a közeli geotermikus erőművet védő gát. A termálfürdőre a fő veszélyt inkább az jelentheti, ha újabb pontokon is feltör a láva.

Így utólag kicsit talán elhamarkodottnak tűnik az újranyitás. De az igazsághoz hozzátartozik, az elmúlt napokban már tényleg az látszott, hogy elmúlt a feltörés veszélye. A helyi sajtó már arról cikkezett, hogy a novemberben kitelepített Grindavík város lakói karácsonykor talán már vissza is mehetnek az otthonaikba.

A Kék Lagúna számít Izland egyik legismertebb termálfürdőjének. Évről évre rengeteg turistát vonzott. November elején számos kritika érte az üzemeltetőket, hogy nem zárták be elég gyorsan a fürdőt. A vasárnapi – kérészéletűnek bizonyult – újranyitás kapcsán mindenesetre azt közölték, hogy az elmúlt hetek földmozgásai különösebb károkat nem okoztak a szállodákat is magában foglaló fürdőkomplexumban.

a Kék Lagúna termálfürdő Izlandon