• Több mint egy hónapig tartó üzemszünetet követően a héten újra megnyitja kapuit az izlandi Kék Lagúna termálfürdő.

  • Mostanra jelentősen csökkent annak a veszélye, hogy a fürdő közelében törjön fel a láva, de már épül egy védőgát is. Frissítés: végül mégis feltört a láva. Részleteket itt talál.

November 9-én zárták be Izland egyik fő turisztikai attrakciójának számító Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdőt, valamint a hozzá kapcsolódó vendéglátóipari egységeket és szálláshelyeket. A zárás azért vált szükségessé, mert a mélyben zajló vulkanikus tevékenység miatt fennállt annak a veszélye, hogy a láva esetleg a fürdő területén, vagy ahhoz veszélyesen közel törjön a felszínre. A földmozgások a fürdőhöz közeli Grindavík városban komoly károkat okoztak, a lakosságot pedig evakuálni kellett.

Az elmúlt hetekben azonban a térségben jelentősen csökkent a földrengések száma és erőssége. Valamint már kisebb annak az esélye, hogy ezen a területen törjön fel a láva. Továbbá egy védőgát építése is folyamatban van, ami a fürdő mellett a közeli geotermikus erőmű biztonságát is szolgálja. Mindez pedig lehetővé teszi a fürdőkomplexum – egyelőre részleges – újranyitását.

A nyitásra december 17-én, most vasárnap 11 órakor kerül sor. Első körben még nem lesz elérhető minden szolgáltatás és korábban megszokottnál rövidebb nyitvatartással üzemelnek. Nyit a termálfürdő, az éttermek, valamint a kávézó. Viszont a Silica és a Retreat hotelek egyelőre zárva maradnak. Utóbbi kapcsán azt lehet tudni, hogy december 21-ig biztos a zárvatartásuk, majd felülvizsgálják a helyzetet.

A komplexum üzemeltetője hangsúlyozta, hogy az épületeik, a csővezetékek, az elektromos hálózat kiváló állapotban van, a földmozgások csak kisebb károkat okoztak a termálfürdőben.

Kék Lagúna Izland