• Mától zárva tart Izland egyik fő turisztikai látványosságának számító Kék Lagúna termálfürdő.

  • Az aggodalomra okot adó szeizmikus folyamatok miatt döntöttek így, a zárás egyelőre egy hétre szól.

Tegnap írtunk arról, hogy a fokozódó vulkanikus tevékenység miatt sokan felelőtlenségnek tartják, hogy az izlandi Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdő, illetve az ott található szálláshelyek még mindig zavartalanul üzemelnek. A térségben folyamatosak a kisebb földrengések, de a fő kockázati tényezőt nem ez, hanem a négy-öt kilométeres mélységben gyűlő magma jelenti. Jelenleg ugyanis nehéz megbecsülni, hogy ez felszínre tör-e, illetve ha ez megtörténik, akkor pontosan hol.

A fürdő vezetősége korábban úgy nyilatkozott, hogy egy óra leforgása alatt kiüríthető a létesítmény, azonban egyes vulkanológusok szerint ez kevés lehet, a feltörő láva ugyanis villámgyorsan elérheti a fürdőt. Már önmagában a fürdőzők és a szállóvendégek körében kitörő pánik is veszélyes lehet.

Sokatmondó az is, hogy a termálfürdő melletti geotermikus erőmű is „takarékon” üzemel, csak azok a szakemberek dolgoznak ott, akikre feltétlenül szükség van. Illetve a közeli Grindavík város is evakuációs tervet tett közzé az esetleges lávaömlés esetére.

Az elmúlt napokban a Kék Lagúna különösebb intézkedéseket nem hozott. Azt leszámítva, hogy lazítottak a szállások lemondásának feltételein, illetve megkérték a fürdőzőket, hogy a falak melletti területeket kerüljék. Ma azonban mégis úgy döntöttek, hogy ideiglenesen bezárják a fürdőt.

A zárás már életbe lépett és egyelőre egy hétig, november 16-ig szól. Hangsúlyozták, hogy ezt a lépést annak ellenére hozták meg, hogy a hatóságok nem emelték a térség „bizonytalansági szintjét”. A döntésükben a vendégek mellett a dolgozóik iránt érzett felelősség is szerepet játszott. A szeizmikus folyamatokat addig is figyelemmel kísérik és adott esetben újraértékelik a helyzetet.

a Kék Lagúna termálfürdő Izlandon

A különleges termálfürdő történetéről korábban itt írtunk.