• A helyi rendőrfőnök szerint felelőtlenség, hogy nem zárták még be az izlandi Kék Lagúna termálfürdőt.

  • Az egyik izlandi utazási iroda felfüggesztette az ide szóló útjait, a fürdőtől hat kilométerre fekvő településen már evakuációs terveket is közzétettek a lávakitörés esetére.

Frissítés: a fürdőt november 9-én, egyelőre egy hétre bezárták! Izland egyik fontos turisztikai attrakciójának számító Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdő környezetét sokáig nem érintették a vulkanikus tevékenységek, ami azonban változóban van. Ezt jelzi, hogy az elmúlt hetekben megszaporodtak a földrengések, nem is kicsit. Az Izlandi Meteorológiai Hivatal mai adatai szerint 1200 földrengést regisztráltak az elmúlt 24 órában.

A fő veszélyt nem az egyelőre nem túl erős, de sorozatos földrengések jelentik, hanem az, hogy 4-5 kilométeres mélységben gyűlik a magma és nem tudni, utat tör-e magának és ha igen, akkor merrefelé. Ez pedig felveti annak a kérdését is, hogy nem kellene-e bezárni a termálfürdőt? Különösen annak fényében, hogy a fürdő melletti geotermikus erőmű is már csak minimális személyzettel üzemel a lávaömlés veszélye miatt.

Az Iceland Review beszámolója szerint az egyik jelentős izlandi utazásszervező a Reykjavík Excursions kedden felfüggesztette a Kék Lagúna fürdőhöz kapcsolódó minden útját – egyelőre november 19-ig. Ezt azzal indokolták, hogy nagyon megnőtt a veszélye a fürdő közelében történő vulkánkitörésnek.

A fürdő egyébként továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, amit a helyi rendőrfőnök felelőtlenségnek nevezett.

A Reykjanes-félszigeten az elmúlt három évben három kitörés történt, ami egy évszázadokig tartó vulkáni tevékenység kezdetét jelzi. Mindhárom kitörést földrengések és úgynevezett földemelkedés előzte meg, hasonlóan a Kék Lagúna közelében jelenleg is zajló tevékenységhez.

Míg az előző három kitörés nem volt hatással az infrastruktúrára vagy lakott területekre, a mostani aktivitás középpontja nemcsak a Kék Lagúna közelében van, hanem a Svartsengi erőművet és Grindavík városát is fenyegeti. Nemcsak az infrastruktúrához van közelebb a helyszín, hanem a szakértők azt is jelezték, hogy a magma behatolásából eredő esetleges kitörés gyorsabban áramló lávát termelhet, mint a Reykjanesen a közelmúltban történt három kitörés. Ez azt jelentheti, hogy a terület lakosainak és látogatóinak kevés idejük lenne a menekülésre.

a Kék Lagúna termálfürdő Izlandon

A napi 2000 vendéget fogadó Kék Lagúna termálfürdő mindeközben zavartalanul üzemel. Annyi változás történt, hogy lazítottak a szállásaik lemondási feltételein. Illetve weboldalukon ugyan elhelyeztek egy tájékoztatást, de ebben inkább a földrengéseket említik, a fő veszélynek számító lávaömlést nem. The Reykavík Grapevine-nak a Kék Lagúna igazgatója azt mondta, ha kell, akkor 1 óra alatt kiürítik a fürdőt.

A lap ugyanakkor idézi az Izlandi Egyetem vulkanológiai professzorát, aki szerint a területen mért magma olyan viszkozitású, hogy több tíz kilométer per órát is képes megtenni, ha kitörés kezdődik. A Kék Lagúna mindössze 1,2 kilométerre van az Illahraunsgígar potenciális kitörési helyétől, ami azt jelenti, hogy a magma elméletileg percek alatt elérheti a területet.

A Kék Lagúna közösségi médiás felületein is sokan felelőtlennek tartják a fürdőt. A napokban ott járt vendégek szerint azt mondták nekik, hogy a falakat kerüljék el fürdőzés közben, illetve állítólag a fürdő egyes részeit majd lezárják. Teljes bezárásról ugyanakkor nincs szó.

Kék Lagúna termálfürdő

A fürdő történetéről korábban itt írtunk.