• Négy-öt százalékkal a tavalyi év előtt vagyunk foglaltságban, de ez elsősorban a külföldi partnerfoglalásoknak köszönhető – tudtuk meg Horváth Benedektől, a kehidakustányi Kehida Termál igazgatójától.

  • A szakember elmondta, hogy az idei évre kisebb fejlesztéseket terveznek, de hamarosan komolyabb felújítás is szükséges lesz, mind az apartmanokat, mind a strandi medencéket illetően.

– Hogyan alakult önöknél a tavalyi év, egyrészt a fürdő, másrészt a szálláshelyeik szempontjából?
– Mind a fürdő, mind a szálláshelyeink gyakorlatilag 2022-vel megegyező vendégforgalmat hoztak 2023-ban is, amit úgy gondolok, nagyon jó eredmény. Bár a bevételeink emellett nőttek, éves eredményünk valamelyest csökkenni fog, mivel az alapanyagárak és bérköltség is rohamos ütemben emelkedett.

– Egy éve ilyenkor még hatalmas bizonytalanságot jelentett az energiaárak alakulása. Ezen a téren most jobb a helyzet?
– Részben igen. A tavalyi extrém szélsőség volt. Abban sem voltunk biztosak, hogy nyitva tudunk-e maradni. Az árak azóta normalizálódtak és látva az enyhe őszt, már biztosak voltunk benne, hogy nem lesz rally az árakkal. Ezt viszont felváltotta a tartósan magas infláció. Teljesen általános, hogy az elmúlt pár évben a bérek és alapanyagárak 20-30 százalékkal nőnek évente. Csak egy példát mondok az idei évre: a vízdíjunk január 1-jével a duplája lett, és ez általános. Víz, áram, gázárak, általában így szoktak az utóbbi időben emelkedni. Ilyen környezetben az ember csak hüledezik és próbálja finoman elmagyarázni a vendégeknek, hogy miért nőnek minden évben az árak.

– Az előfoglalások alapján milyennek ígérkezik a 2024-es esztendő?
– Kicsit bizonytalanabbnak érzem az idei évet. 4-5 százalékkal a tavalyi év előtt vagyunk foglaltságban, de ez elsősorban a külföldi partnerfoglalásoknak köszönhető. Ha az egyéni foglalásokat nézzük, csökkenést várok. 2023-ban is elsősorban a külföldi forgalom volt az, ami miatt nem csökkent a kihasználtságunk.

gyógyvizes medence a Kehida Termálban

– Változik a fürdők üzemeltetését szabályozó rendelet. Ez több újdonságot is hoz, például megkülönböztetik a gyógyvizet és a gyógyhatású vizet. Ez az új szabályozás mit jelent az önök számára?
– Utolsó ismereteim szerint még nem egyértelmű, kire nézve mit jelent ez. Bár a nem gyógyvizes medencéknél az évek alatt folyamatosan nőtt az előírt vegyszer mennyiség, amit a vízbe kell keverni, ez ugye a gyógyvíznél nem volt, mivel a szabályozás szerint nem lehetett valamire azt mondani, hogy gyógyvíz, ha vegyszerezve volt. Ezért lett behozva a gyógyhatású víz mint fogalom, ami igazából kezelt gyógyvíz.

Nem tudom megmondani, hogy mennyire indokolt, ez az új trend. Minden bizonnyal könnyebb vírusos vagy bakteriális fertőzést elkapni egy kezeletlen vízben, de nem érzem, hogy komoly veszélyt jelentsenek az egészségre. Amióta léteznek modern gyógyfürdők Magyarországon, nem az az általános nézőpont, hogy veszélyesek lennének.

Valószínű az év során be kell vizsgálnunk a gyógyvizet, és szakvéleményt kérni, hogy a fertőtlenítés milyen hatással van rá. Ha rontja azt, akkor nem lesz szükség kezelésre, ha viszont nem, akkor kötelezően előírják majd. Ennek, régebbi medencék esetében komoly költségvonzata lesz, mivel a szükséges gépészet ezeknél a gyógymedencéknél nincs kiépítve, mivel eddig nem is volt rá szükség.

– Készülnek-e valamilyen újdonsággal, fejlesztéssel az idei évre?
– Három éve volt a beltéri élményfürdő és gyógyfürdő felújítása. Idén egyelőre kisebb fejlesztéseket tervezünk. A szálloda éttermében szeretnénk egy nagyobb felújítást, illetve az alagsori öltözőket szeretném még idén elkezdeni renoválni és szeretném előkészíteni a fürdőben található önkiszolgáló étterem átalakítását bővítését. Egy-két éven belül viszont neki kell állnunk az apartmanjaink és Hertelendy Házunk felújításának, illetve a strandfürdőben található medencék átalakításának, felújításának. Szolgáltatások terén a fürdőt kicsit archaikusnak érzem. Több élményközpontú medencére és szolgáltatásra lenne szükség.

Szabadtéri medence a Kehida Termálban