• Bármelyik termálfürdő mellett döntünk, akad néhány kedvező hatás, ami mindenütt érvényesül.

  • Ezek hozzájárulhatnak a betegségek megelőzéséhez, valamint segíthetnek a már kialakult egészségügyi problémák leküzdésében is.

A termálvizek – összetételüktől függően – különböző előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek. Például a kénes vizek erősítik a porcokat, a jódos gyógyvizeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, a magas sótartalmú vizek előnyösek egyes bőrgyógyászati betegségekre és még sorolhatnánk.

Mindazonáltal a termálvizes fürdőzésnek van három olyan tulajdonsága, ami mindenütt érvényesül. Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

1. Az egyik ilyen a felhajtóerő, amely Arkhimédész törvényéből lehet ismerős. A felhajtóerőnek köszönhetően fürdőzés közben könnyebbé válik a mozgás. A vízben még egy túlsúlyos egyén is könnyen átmozgathatja az izmait és ízületeit. Emellett a vízben tapasztalt súlyvesztés és a meleg víz együttesen fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír. Ez pedig tovább segíti a fájdalmas területek átmozgatását és mobilizálását.

2. Magának a termálvizes fürdőzésnek már önmagában is pozitív hatása van az akaratunktól függetlenül működő vegetatív idegrendszerre. Ezt tovább fokozza, hogy számos fürdőhelyen maga a természeti környezet is rendkívül szép, és általában alacsonyabb a lég- és zajszennyezettség. A fürdőben kicsit kiszakadunk a mindennapokból, ami ismét csak pozitív hatással van stressz-szintünkre. Ez azért lényeges, mert a vegetatív idegrendszer zavara hozzájárulhat számos betegség kialakulásához vagy éppen a meglévő egészségügyi problémák súlyosbodásához.

3. A vízben való tartózkodás, az úszás és a vizes kezelések kiválóak a kondíciónk javítására. Fürdőzés közben a szervezetnek alkalmazkodnia kell a víz hőjéhez és fizikai ingereihez, ami önmagában is egyfajta „edzést” jelent, ez pedig segíti az erőnlét, illetve a környezeti ingerekre adott reakciók fenntartását és javítását. Különféle vizsgálatok szerint a fürdőzés pozitív hatást gyakorol az izmokra, a keringési rendszerre és a légzésre is. A erőnlétünk javítása pedig kulcsfontosságú a betegségek megelőzése és leküzdése szempontjából is.

medence termálvíz

Itt olvashat egy érdekes kutatásról, amiben az ízületi porckopás esetén vizsgálták meg a fürdőkezelések hatását.