• Általános nézet, hogy a hosszabb ideig tartó fürdőgyógyászati kezelések hatékonyabbak lehetnek, mint a rövidebbek.

  • Egy vizsgálat során az ízületi porckopás kezelésének hatékonyságát nézték meg különböző időtávokon és érdekes eredményt kaptak.

Gyakran hallhatjuk, hogy a hosszabb, több mint egy hétig tartó fürdőkúrák az igazán ideálisak, hiszen kell egy kis idő, amíg a gyógyvíz, a kezelések kifejtik a hatásukat. Azonban ezeknek a hosszabb kúráknak sokszor nincs realitása a betegek anyagi lehetőségei, vagy éppen a rendelkezésre álló szabadidejük miatt. Érdemes-e azért ettől függetlenül egy rövidebb fürdőkúrába is belevágni?

Ezt a kérdést vizsgálták meg alaposabban egy korábbi, Észtországban végzett orvosi kutatás során. Az ízületi porckopásnál nézték meg, hogy milyen különbség adódik a hosszabb és a rövidebb fürdőkúrák között.

Az észt kutatásban a hosszabb fürdőgyógyászati kúrák 12 napig, míg a rövidebbek 6 napig tartottak. Azért az ízületi porckopást vizsgálták, mivel ez számít az egyik legelterjedtebb ízületi betegségnek Észtországban (amúgy Magyarországon is). Az érintettek gyakran panaszkodnak fájdalomra és mozgásfunkcióik korlátozottságára.

Ugyanúgy, mint hazánkban, Észtországban is népszerű az ízületi porckopásban szenvedők körében a gyógyvizes fürdőzés, illetve a különféle fürdőgyógyászati kezelések. A vizsgálatba összesen 296 személyt vontak be, akik között jelentős eltérések voltak betegségük súlyosságában. Őket a kezelés előtt és közvetlenül utána vizsgálták meg.

A résztvevők egyenlő arányban vettek részt a 6 napos és a 12 napos kezelésen. Mindkét kezelés magában foglalta a meleg vizes fürdőzésen kívül az iszappakolást, a víz alatti vízsugármasszázst, a gyógytornát és a gyógymasszázst.

A vizsgálat két pozitív eredménnyel szolgált. Az egyik jó hír az volt, hogy mindkét csoportban egyértelműen csökkentek a betegek fájdalmai, emellett mindkét csoportnál javultak a mozgásfunkciók. Ezen kívül, egy másik kedvező – és talán kissé meglepő – fejleményként azt is megállapították, hogy a hosszabb és a rövidebb kúra hatékonysága között nem észleltek lényeges különbséget.

Komárom Komárno termálfürdő

Egy kellemetlen női betegség tüneteit is enyhíthetik a fürdőkúrák. Erről itt olvashat bővebben.