• Nem tisztázott eredetű és nehezen kezelhető betegségnek számít a masztalgia, azaz a mellfájdalom.

  • Egy kutatás szerint a betegek panaszait enyhíthetik a fürdőkúrák.

A mellfájdalom (masztalgia) alatt a mell mirigyállományának fájdalmát értik, ami a nők kétharmadánál előfordul az élete során. Ez a fájdalmon felül érzékenységben, feszülésben, olykor égő érzésben is megnyilvánulhat.

A masztalgia kezelése annak kiváltó okától függ. A ciklusfüggő mellfájdalmat nem mindig kezelik. Nagyon erős fájdalom esetén olykor gyulladáscsökkentő gyógyszerek, esetleg hormonkészítmények alkalmazását javasolhatják az orvosok. A ciklustól független mellfájdalomnál pedig a háttérben meghúzódó betegséget kell kezelni.

Néhány évvel ezelőtt az Ankarai Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy a fürdőkezeléseknek lehet-e szerepük a mellfájdalmak enyhítésében. A balneoterápiát ugyanis ebben az esetben sokszor javasolják, mint nem gyógyszeres kezelési módot. Különösen, hogy a hagyományos kezelési megoldások sok beteg számára nem kielégítőek, és nincs egyetlen ideális kezelés masztalgia esetén.

A fürdőkezelések alkalmazásának ötletét egyébként az adta, hogy van egy nagyon hasonló betegség, a fibromyalgia (folyamatosan fennálló, akár mozgáskorlátozottságot is okozó izomfájdalom, izommerevség), ami szintén nehezen kezelhető, de a vizsgálatok szerint a fürdőkezelések enyhíthetik a panaszokat. Ráadásul a masztalgia és a fibromyalgia sokaknál egyszerre jelentkezik.

A törökországi vizsgálatba 40 olyan hölgyet vontak be, akiknél korábban mellfájdalmat diagnosztizáltak. A csoport fele hagyományos kezelésben részesült, a másik felénél pedig ezt két héten át, összesen tíz alkalmas fürdőkezeléssel egészítették ki. A résztvevőktől vért vettek a kezelés előtt, valamint hat héttel a kúra után. A fájdalmuk mértékét, annak változását, az életminőségük alakulását pedig kérdőívvel vizsgálták.

A kiindulási fájdalomszintek hasonlóak voltak a két csoportban, azonban a kezelést követően a balneoterápiában is részesült betegeknél egyértelmű javulást mértek. Ezt a véreredményeikben, valamint a szubjektív fájdalomérzetükben is egyértelműen megnyilvánult.

Azaz kimutatták, hogy a balneoterápia pozitív hatással van a masztalgia kezelésére a fájdalom súlyosságának csökkentése, és az életminőség javulása révén. Ugyanakkor a kutatás készítői ezen a téren további, hasonló vizsgálatokat is szükségesnek tartanak.

fürdőkúra gyógyvizes medencében

Itt további olyan kutatási eredményekről is olvashat, amelyek során a fürdőkezelések hatását vizsgálták.