• Ideális esetben a gyógyfürdős kúráknak egyhuzamban két, vagy három hétig kellene tartaniuk.

  • Két orvosi kutatás is foglalkozott azzal, hogy mi a helyzet akkor, ha valaki csak heti egy-két alkalommal tud eljutni a gyógyvizes fürdőzésre.

A fürdőkúrák hatékonyságával kapcsolatos orvosi kutatások esetében gyakran olvashatjuk, hogy egyfolytában, megszakítás nélkül két-három héten át tartottak. Nyilván ez lenne az ideális, de sokan akár egy hétig tartó folyamatos gyógyfürdős kúrát is nehezen tudnak végigcsinálni. Ez időigényes, költséges, sokaknak nincs is annyi szabadságuk, hogy ezt megoldják.

Nyilván ezzel a realitással a szakemberek is tisztában vannak és két izraeli balneológiai kutatás során is megvizsgálták ezt a kérdést. Az egymástól függetlenül folytatott vizsgálatok során arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy heti egy, vagy két fürdőkezelésnek van-e érdemi hatása? Mindkét kutatásban térdízületi porckopásban szenvedő betegeket vontak be a vizsgálatba.

Az egyik kutatás során két csoportra osztották a betegeket. Egy részük hat héten át, heti egy alkalommal vett részt gyógyvizes fürdőzésen, a másik csoport nem kapott semmilyen kezelést. Az állapotukat a kúra előtt, a negyedik, illetve a hatodik héten, valamint négy héttel a kúra után értékelték. A gyógyfürdőzős csoport állapota már a kúra megkezdése alatt is javulásnak indult és ez fennmaradt a kezelés lezárultát követő negyedik héten is. Mindeközben a kezelés nélkül maradtak állapota nem változott.

Egy másik kutatásban egy kicsit módosítottak a fentieken. A betegek egyik csoportja náluk is gyógyvizes fürdőzésen vett részt, szintén hat héten át, de már heti két alkalommal (hétfőnként és szerdánként). Ugyanakkor itt a másik csoportot sem hagyták fürdőzés nélkül, ők melegített csapvizes jacuzziban tölthették el ugyanezt az időt. Enyhébb mértékben a jacuzzis csoportnál is az állapot javulását tapasztalták. Ugyanakkor a gyógyvizes kezelést kapott betegeknél ennek a mértéke jóval erőteljesebb volt, ráadásul sokaknál ez a kúrát követően hat hónappal végzett kontrollvizsgálaton is még érezhetőnek bizonyult.

Utóbbi kutatásban megemlítették, hogy további vizsgálatokra is szükség lenne, hiszen viszonylag kevés személy bevonásával készültek ezek a felmérések. Továbbá érdemes lenne egy külön vizsgálat során összevetni az egyhuzamban végzett, hosszabb fürdőkúrák és az ilyen, úgynevezett „szakaszos” kezelések hatékonyságát.

Berekfürdő gyógyvizes medence

Ide kattintva további érdekességeket találhat a fürdőgyógyászati kezelésekről.

Illusztráció: Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő