• Számos hazai gyógyfürdőben is elérhető az egyik olyan fürdőgyógyászati kezelés, amely hatékony lehet a nyaki fájdalmak enyhítésére.

  • A módszer hatásosságát egy néhány évvel ezelőtti orvosi kutatás is igazolta.

Élete során az emberek 13 százaléka tapasztal nyaki fájdalmat, és ezeknek az eseteknek 50 százalékában a panaszok újra és újra visszatérnek. Szerencsére az egyik fürdőgyógyászati kezelés hatékony lehet több, nyaki eredetű probléma esetén is: ez pedig a súlyfürdő.

Az említett problémák közé sorolható a nyakszirti idegfájdalom, a krónikus nyakfájdalmak és a nyaki gerincből eredő migrénes fejfájás is. A súlyfürdő – ezen a területen tapasztalt – hatékonyságát néhány évvel ezelőtt egy orvosi vizsgálat is megerősítette.

Budapesti, debreceni és miskolci szakorvosok együttműködésével a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végezték ezeket a vizsgálatokat. Ebbe összesen 72 olyan beteget vontak be, akik nyak- vagy derékfájdalmakkal küzdöttek (nyaki és ágyéki discopathiával). A betegek felét alkották azok, akik nyaki fájdalomban szenvedtek.

A résztvevők egyik fele kizárólag elektroterápiában és gyógytornában részesült, míg a másik fele ezen felül súlyfürdős kezelést is kapott. A súlyfürdős kezelés először 10 percig, majd további 14 alkalommal 15 percig tartott. Azaz összességében mindössze 15 alkalomról volt szó.

Az eredmények több mint meggyőzőek voltak. A nyaki és derékfájdalommal küzdő betegek közül azok, akik részt vettek a súlyfürdős kezelésben, minden szempontból javulást tapasztaltak. A fájdalmuk csökkent, az életminőségük egyértelműen javult. Ezt nemcsak a kezelések utáni közvetlen vizsgálatok során tapasztalták, hanem a három hónappal későbbi kontroll időpontjában is fennmaradt a hatás. Azoknál a betegeknél, akik kizárólag csak elektroterápiában és gyógytornában részesültek, a javulás lényegesen enyhébb volt, ráadásul nem bizonyult tartósnak.

Csongrád Gyógyfürdő gyógymedencéje

A súlyfürdőről és az egyéb alkalmazási lehetőségeiről korábban itt írtunk bővebben.

Illusztráció: gyógymedence a Csongrádi Gyógyfürdőben