• Az elmúlt évben közel járt az egymillióhoz Hévíz vendégéjszaka száma.

  • A turisztikai piac nehézségeinek fényében ezt kimondottan jó eredménynek tartja a város polgármestere.

A Hévízi Televízió vendége volt Papp Gábor, Hévíz polgármestere, valamint Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A beszélgetés során (amit lejjebb görgetve megnézhetnek) elhangzott, hogy 2023 már alapvetően a konszolidáció éve volt a turizmusban. Igaz, a Covid helyett újabb nehézségekkel kellett szembenézni, ennek kapcsán az orosz-ukrán háborút, az energiaköltségek emelkedését és a megugró inflációt említették.

A műsorban elhangzott, hogy 2023-ban tovább nőtt a Hévízen eltöltött vendégéjszakák száma, ami megközelítette az egymilliót. Ezt jó eredménynek tartják annak fényében, hogy kiesett az orosz vendégkör, akik korábban egymagukban évi 300-350 ezer éjszakát hoztak a városnak.

A koronavírus-járvány előtti éveben a vendégek 70 százalékát adták a külföldiek. A covidos években ez az arány megfordult és a magyar turisták kerültek többségbe, az elmúlt esztendőben pedig 60-40 volt a külföldi és a magyar vendégek aránya. A kieső orosz és a veszélybe került izraeli beutazóforgalmat sok kis piacról kell pótolniuk. Szerencsére növekvő trendet mutat a cseh, szlovák és osztrák vendégek száma. Illetve egyre több lengyel, román és szlovén vendég látogat el Hévízre.

Papp Gábor történelmi jelentősségűnek nevezte, hogy állami támogatásból elkezdődik a Tófürdő felújítása. Ehhez kapcsolódóan pedig már elindult az a folyamat is, aminek során a kórháztól egy állami tulajdonú céghez kerül át a Hévízi Tófürdő, illetve a hozzá kapcsolódó szálloda. A polgármester ezt kedvező változásnak tartja, hiszen eddig egészségügyi szemlélettel vezették a fürdőt, mostantól viszont egy turisztikai fókuszú társaság viszi majd tovább a létesítményt.

(Idén január 9-én már be is jegyezte a cégbíróság a Hévíz Gyógyfürdő Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-t. A társaság vezérigazgatója Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója lett).