• Új üzemeltetési modellt vezetnek be a Hévízi Tófürdő kapcsán.

  • Fejlesztések is várhatók, ezek közé tartozik, hogy megújul a fürdő és visszakapja az eredeti, hagymakupolás tetőszerkezetét.

A Hévízi Tófürdőt és a hozzá kapcsolódó hotelt jelenleg a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő működteti. A Magyar Közlönyben megjelent, 1506/2023-as kormányhatározat szerint azonban ebben változás lesz.

A kormányhatározatban többek között az szerepel, hogy a Hévízgyógyfürdő turisztikai célú vagyonelemeinek – beleértve a Hévízi-gyógytó, valamint a Hotel Spa Hévíz – üzemeltetését a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zártkörűen Működő Részvénytársaság egy, az MTÜ tulajdonosi joggyakorlása alá kerülő, újonnan létrehozandó gazdasági társaság révén fogja ellátni.

Mint írják: „A Kormány felhívja a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság útján gondoskodjon 100 000 000 forint pénzbeli hozzájárulással – 20 000 000 forint jegyzett tőke és 80 000 000 forint tőketartalék mellett – (…) a magyar állam 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság zártkörűen működő részvénytársaság formájában történő megalapításáról.”

Mindezt ezzel indokolják: „a magyarországi gyógyturizmus fejlesztése érdekében szükséges Hévízgyógyfürdő meglévő intézményrendszerének átstrukturálása, új üzemeltetési modell kialakítása, Hévízgyógyfürdő és környezetének fejlesztése, valamint a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése”.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a közösségi oldalán ennek kapcsán konkrét fejlesztéseket is megemlített. Ebből kiderül, hogy annak érdekében, hogy a hungarikumnak számító gyógytó hírnevéhez méltó környezetben fogadhassa a turistákat, a város átfogó, nagyszabású egészségtursztikai fejlesztési tervet készített, amit a kormány elfogadott.

A Tófürdő épülete – a fürdővárosi fejlődést elindító Festeticsek előtt tisztelegve – visszakapja fénykori megjelenését, a tervek szerint visszaépül majd az eredeti hagymakupolás tetőszerkezet. A hévíziek és a városba látogató vendégek hamarosan egy víz fölé emelkedő csodálatos kastély látványában gyönyörködhetnek majd a gyógytavon. A fürdő pedig eközben 21. századi műszaki tartalommal születik újjá.

Ilyen volt régen az emlegetett kupolás tetőszerkezet (1964-es felvétel, Fortepan/Chuckyeager):

a kupolás Hévízi Tófürdő 1964-ben

Ezen felül valóra válik a város másik régóta dédelgetett álma, a nemzetközi turizmus felpörgetésében kulcsszerepet játszó Hévíz-Balaton Airport fejlesztése is.

Ide kattintva további fürdős híreket, információkat olvashat.