• A Dunántúlon, nem messze a Balatontól található az a legkevesebb állandó lakossal rendelkező város, ahol termálfürdő is üzemel.

  • Egész évben érdemes ide ellátogatni, hiszen korrekt szolgáltatásokkal és nagyon jó gyógyvízzel várják a fürdőzőket.

810 nő, 766 férfi, összesen 1576 fő – a Belügyminisztérium adatai szerint összesen ennyi állandó lakosa van Igalnak. A Somogy vármegyei település 2009-ben kapott városi címet. A legkisebb lélekszámú hazai városok közé tartoznak, s ezen belül ez a legkisebb olyan város, ahol termálfürdő működik.

Sokan talán onnan ismerik Igal nevét, hogy nyaranta, amikor a esős és hűvös az idő, akkor a Balaton déli partjánál üdülőknek a somogyi kisváros gyógyfürdője a „B terv”. Igal a Szántódot és Kaposvárt összekötő út mentén fekszik, előbbitől 40 kilométerre, így akár a Balaton felől is gyorsan elérhető. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy messze nem csak esős nyári napokon érdemes felkeresni az Igali Gyógyfürdőt.

S a vendégek döntő többsége azért nem is csak akkor teszi. Az ország más részeiből is meglepően sokan látogatnak el Igalra pihenni, vagy éppen gyógyulni. Emellett hagyományosan nagyon sok a német vendég a településen. Érdekes módon egy gyógyfürdő esetében az egész jó indikátor, hogy mennyire kedvelik a németek, mivel ők alaposan megnézik, hogy hol költik a pénzüket.

Igal látkép

Az Igali Gyógyfürdő nem túl nagy, és nem is túl kicsi, épp az ideális középutat képviseli. Nyáron széles a szabadtéri medencék választéka, van egy különleges domboldali csúszdájuk, és a téli hónapokban is találhatunk nyitva tartó szabadtéri gyógyvizes medencét. Ez utóbbi egy jellegzetes, félig fedett medence, amelynek amúgy külön webkamerája is van.

Igali Gyógyfürdő nyári program

Régebben a fürdő egyik hátrányának számított, hogy a fedett fürdőben kizárólag gyógyvizes medencék voltak, de 2014-ben egy élményfürdős szárnnyal bővült az épület. A fürdőhöz tartozik egy szaunavilág is, és támogatott fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők. Időnként – jellemzően hétvégén – tematikus programokat is rendeznek a fürdőben, sokszor sztárfellépőkkel. Gyakorlatilag mindent megtalál az ember, amit egy gyógyfürdőtől elvárhat.

Az igali gyógyvíz a legmagasabb ásványianyag-tartalommal rendelkezők közé tartozik. A vízben oldott ásványi anyagok mennyisége literenként meghaladja a 10 ezer mg-ot. Az alkáli-hidrogén-karbonátos jódos-brómos gyógyvíz hazai viszonylatban a harmadik legnagyobb jódtartalommal, és a harmadik legnagyobb brómtartalommal rendelkezik. A gyógyvizük ivókúra formájában is alkalmazható.

Gyógyvizes medence az Igali Gyógyfürdőben

Az igali fürdő tavalyi évének alakulásáról és a fejlesztési terveikről itt olvashat.

Fotók: Gellért Attila