• Többféle fürdőkezelés igénybe vehető a társadalombiztosítás támogatásával.

  • Ezek közül magasan két kezelési mód vezeti a népszerűségi toplistát, nem meglepő a kedveltségük.

A társadalombiztosítás, egészen pontosan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával – indokolt esetben – évente kétszer 15 alkalmas fürdőkúra vehető igénybe. (Időnként ez a kúra kicsit hosszabb is lehet). Ez nem ingyenes gyógyfürdőzést, illetve kezeléseket jelent (a gyerekek gyógyúszásának kivételével), hiszen a betegeknek némi önrészt is kell fizetniük. Viszont még így is egész kedvező áron lehet hozzájutni a fürdőkezelésekhez.

A NEAK egész évre vonatkozó adatai alapján megnéztük, hogy 2023-ban melyek voltak a legtöbb alkalommal igénybe vett támogatott fürdőkezelések. Ehhez az országos, körzeti és helyi besorolású fürdők adatait összesítettük, a normatív támogatású kezelések esetében.

Ahogy a lenti táblázatból is láthatják, két kezeléstípus nagyon kilógott a sorból. Messze a legtöbben gyógyvizes medencefürdőt és orvosi gyógymasszázst vettek igénybe „tb-támogatással”. Az előbbi gyakorlatilag egy kedvező árú fürdőbelépőt takar, így nem véletlen a népszerűsége. Bár nagyon sok fürdőben némi korlátozással is járnak a NEAK-os fürdőjegyek, ez lehet időbeli korlát (például 2-3 órás tartózkodás), vagy éppen az, hogy ezek a belépők csak egyes medencék használatára jogosítanak. A gyógymasszázs pedig nagyon kellemes kezelési mód és számos egészségi probléma esetén ajánlott.

A harmadik legnépszerűbb kezelésnek a víz alatti csoportos gyógytorna számított. Sok esetben ez jóval hatékonyabb lehet, mint a szárazföldi gyógytorna. Ezt követően pedig iszappakolás, víz alatti vízsugármasszázs, súlyfürdő, 18 év alattiak gyógyúszása, szénsavas kádfürdő, szén-dioxid gyógygázfürdő és gyógyvizes kádfürdő a sorrend.

Az utolsó kettő kezelésszámai messze elmaradtak a többitől. A szén-dioxidos fürdő esetében ennek az a magyarázata, hogy csak a két természetes gázfeltörési helyen támogatja a NEAK. A gyógyvizes kádfürdőt pedig kizárólag speciális esetekben – például kiterjedt bőrbetegség – írják fel a medencefürdő helyett.

Polip gyógymedence a Gyulai Várfürdőben

A NEAK által normatív módon támogatott fürdőgyógyászati kezelések darabszámai 2023-ban

Gyógyvizes medencefürdő 940.286
Orvosi gyógymasszázs 848.992
Víz alatti csoportos gyógytorna 431.109
Iszappakolás 330.463
Víz alatti vízsugármasszázs 250.554
Súlyfürdő 227.018
18 év alattiak gyógyúszása 119.895
Szénsavas kádfürdő 60.192
Szén-dioxid gyógygázfürdő 14.748
Gyógyvizes kádfürdő 7986

Pár hónapja megkérdeztük a NEAK-ot, hogy várható-e a fürdőkezelésekhez kapcsolódó támogatások növelése. Itt olvashatja el a válaszukat.

Illusztráció: szabadtéri gyógymedence a Gyulai Várfürdőben