• Számos betegség esetén ingyenes csoportos gyógyúszáson vehetnek részt a 18 év alattiak.

  • Az adott terület szakorvosa, javaslata alapján a háziorvos, illetve egyes esetekben az iskolaorvos írhatja fel a kezeléseket.

Az egészségbiztosító által támogatott fürdőgyógyászati kezelések többsége, így például a gyógyvizes medencefürdő, súlyfürdő és társaik életkortól függetlenül igénybe vehetők. Van azonban egy olyan kezelés, amit kizárólag a 18 év alattiak esetében támogatnak. Náluk viszont teljes egészében, azaz még önrészt sem kell fizetni. Ez pedig a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása.

A gyerekek gyógyúszása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződésben álló fürdőkben, uszodákban érhető el. Ezeken a helyeken szakképzett oktatók vezetik a foglalkozásokat.

Fontos tudni, hogy a támogatott gyógyúszás kizárólag orvosi javaslatra vehető igénybe. Beutalót írhat az adott betegségcsoport szakorvosa, vagy annak javaslata alapján a háziorvos, a házi gyermekorvos. Egyes esetekben pedig az iskolaorvos is rendelkezik ilyen jogosultsággal.

Milyen betegségcsoportoknál jöhet szóba a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása?

1. Szív- és keringési betegségek. Ide tartozik a szívelégtelenség, a szívműtéteket követő időszakok (a műtétet követő 3. hónap után), a gyermekkori magas vérnyomás.

2. Krónikus légzészavarok. Évente többször jelentkező roham esetén az asztma, valamint a krónikus hörghurut, a cisztás fibrózis.

3. Gerincdeformitások, mellkasdeformitások. Mellkasi műtéteket követően, tartási rendellenességeknél, Scheuermann-kór esetén.

4. Ízületi megbetegedések. Perthes-kór, reumatoid artritisz, osteopénia, azaz a csontritkulást megelőző állapot.

5. Elhízás és szövődményei. Jelentős túlsúly esetén, illetve olyan mértékű vázrendszeri elváltozásnál, ami miatt egyéb intenzív fizikai aktivitás nem, vagy csak korlátozott mértékben lenne végezhető.

6. Központi és perifériás idegrendszeri károsodások.

7. Szerzett és veleszületett végtaghiányos állapotok.

Sok esetben sajnos az a jellemző, hogy a fenti problémák közül párhuzamosan több is fennáll. Például ilyen lehet az, amikor valaki egyszerre túlsúlyos, asztmás és még szívbetegsége is van.

A gyógyúszásnak vannak ellenjavallatai is. Ide tartozik a tartósan fennálló légzési és keringési rendellenesség. Ezen felül az értelmi fogyatékosság olyan foka, amely az összetett mozgáskivitelezést már gátolja. Továbbá epilepszia esetén a gyakori nappali rohamok jelentkezése.

Az időleges kizáró tényezők közé tartoznak a heveny megbetegedések, a láz, a fertőzőbetegségek és egyes súlyosabb bőrelváltozások.