• A hazai gyógyfürdőkben számos fürdőgyógyászati kezelés elérhető az egészségbiztosító támogatásával.

  • Ezeket ugyanakkor csak szakorvosok írhatják fel és egyes esetekben háziorvosi beutaló is szükséges hozzá.

Akik érvényes TAJ-kártyával rendelkeznek, azok évente két alkalommal vehetnek igénybe támogatott fürdőgyógyászati ellátást. Ezek fő szabály szerint 15 alkalmas kúrák (napi legfeljebb négy kezeléssel), de indokolt esetben ettől lefelé, illetve egyes esetekben felfelé is eltérhetnek.

A hatályos rendeletben pontosan meghatározzák, hogy milyen szakorvosok írhatják fel a fürdőgyógyászati ellátásokat. Ezek a következők: reumatológus szakorvos, fizioterápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás szakorvosa, ortopéd szakorvos. S ezzel még nem ért véget a sor, ugyanis akár traumatológus szakorvos is felírhatja a kezeléseket, de csak abban az esetben, ha az ő szakterületéhez tartozó problémát kezelnének.

Amit még fontos tudni, hogy a társadalombiztosítás által támogatott kezeléseket kizárólag finanszírozott ellátás keretében rendelő szakorvos írhatja fel. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy a „tb-s rendelésre” kell ellátogatni, magánrendelés keretében még a szakorvosok sem írhatják fel a fürdőkúrákat.

A háziorvos szintén nem írhat fel fürdőkúrát, viszont fontos szerepe lehet, hiszen az adott terület szakorvosához már írhat beutalót. Azaz sok esetben a háziorvos felkeresése jelenti a nulladik lépést a fürdőkúrához.

A szén-dioxid gyógygázfürdős kezelések kicsit külön kategóriát képeznek. Ezeket kardiológia, vagy érsebészet, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen), vagy fizikális medicina és rehabilitáció, vagy fizioterápia, vagy ortopédia, vagy traumatológia, vagy ortopédia és traumatológia, továbbá angiológiai vagy diabetológiai szakellátóhely belgyógyászat szakképesítéssel rendelkező szakorvosa rendelheti.

A 18 év alattiak gyógyúszására megint csak kissé eltérő szabályok vonatkoznak, erről itt írtunk.

Nagyon fontos tudni, hogy a gyógyfürdők gyakorlata között elég nagy különbségek adódnak. Néhány helyen nem kérnek még háziorvosi beutalót sem, munkaidőben a fürdő szakorvosai várólista nélkül fogadják a betegeket és amennyiben indokolt és nem áll fenn ellenjavallat, akkor felírják a kezeléseket. Mondjuk ez egyre ritkább.

Ennél gyakoribb, hogy a gyógyfürdő szakorvosához háziorvosi beutalót kell vinni, illetve előre időpontot kell foglalni. Járható út az is, hogy nem a fürdőben dolgozó, hanem a lakóhely szerint illetékes reumatológussal íratjuk fel a kezelést és már ezzel megyünk a gyógyfürdőbe. Utóbbi a megoldás abban az esetben is, ha a kiszemelt gyógyfürdőben éppen időlegesen nincs szakorvosi rendelés.

A stresszoldó, nyugtató hatású vizükről ismert hazai gyógyfürdőkről ide kattintva olvashat!

Nyitókép illusztráció: gyógyvizes medence a Zalakarosi Fürdőben