• Milyen hatása van egy komplex fürdőkúrának abban az esetben, ha valakinek nincs súlyos betegsége?

  • Hogyan hat a hangulatra, az alvásminőségre, a közérzetre?

  • Ezt vizsgálták egy spanyolországi kutatás során.

Viszonylag sok orvosi kutatás áll rendelkezésre arról, hogy egyes betegségek esetén milyen hatása van a fürdőkúráknak. A spanyolországi Jaéni Egyetem munkatársai viszont arra voltak kíváncsiak, hogy idősebb korban miként hatnak a balneoterápiás kezelések a hangulatra, a szubjektív életminőségre.

Spanyolországban egy központilag finanszírozott program keretében a nyugdíjasok időnként fürdőkúrákon vehetnek részt. Még 2014-ben közülük választottak ki az egyetem munkatársai 52 főt. A kritérium az volt, hogy 65 évnél idősebbek legyenek és a korral járó enyhébb problémákon túl ne legyen kimondottan súlyos betegségük.

A felmérésben 23 férfi és 29 nő vett részt, a férfiak átlagéletkora 69 év, a nőké 70 év volt. A kezelések előtt és után teszteket kellett kitölteniük. Ezekben azt vizsgálták, hogy vannak-e fájdalmaik és ezek mennyire erősek, milyen a hangulatuk, milyen az alvásminőségük és voltak-e a depresszióra utaló tüneteik.

A fürdőkúrákra minden résztvevőnél a Balneario San Andrés nevű fürdőben került sor. Itt közepes ásványianyag-tartalmú, kénben, nátriumban, magnéziumban gazdag termálvízben végezték a kezeléseket.

A felmérésben résztvevők napi programját valószínűleg bármelyikünk szívesen végigcsinálná. Délelőttönként és délutánonként is voltak a kezelések, amelyek a következőkből álltak: 36-38 Celsius-fokos vízben végzett ülőfürdő, pezsgőfürdő, hidromasszázsos kádfürdő, iszapkezelés, gőzfürdő, inhalációs kezelés porlasztott termálvízzel, vízi aerobik és masszázs. Az egyes kezelések általában 15-20 percesek voltak.

A kúra 12 napon át tartott és szünet nélkül, egyben letolták, a hétvégéket sem hagyták ki. Az eredmény pedig azt mutatta, hogy minden vizsgált területen (fájdalom mértéke, hangulat, alvásminőség, depresszió) egyértelmű volt a javulás.

Akadtak azért érdekes nemi különbségek. Például a kezelések hatására a férfiaknál sokkal erőteljesebben csökkentek a fájdalmak, mint a nőknél. A depresszió és a fáradtság tekintetében viszont fordított volt a helyzet, a nőknél jelentősebb javulás mutatkozott, mint a férfiaknál.

Aminek nagyon örültek a felmérés készítői, hogy az alvásminőség egyértelműen javult a vizsgálatba bevont személyeknél. Az alváshiány ugyanis negatívan hat a mentális egészségre.

fürdőkúra idős kutatásUgyanakkor a kutatás sem vitt ahhoz közelebb, hogy konkrétan miért ennyire hatékonyak a fürdőkúrák. Vélhetően ebben nagy szerepet játszik a víz hőhatása, a felhajtóereje, a meleg víz véráramlásra gyakorolt, továbbá fájdalomcsillapító hatása. A sokféle párhuzamos fürdőkezelés miatt az sem derült ki, hogy ezek közül melyik lehetett igazán hatékony.

Érdekes eredménye volt a felmérésnek, hogy nemek szerinti eltéréseket is kimutatott, ennek a magyarázatának kiderítése további vizsgálatokat is megérne.