• Kifejezetten termálvizet kerestek és találtak Szigetváron.

  • Azonban hamar kiderült, hogy a föld alól feltörő forró termálvíznek gyógyhatása is van.

A Dél-Dunántúl, azon belül is Baranya megye egyik hangulatos kisvárosa Szigetvár. A település neve sokaknak onnan lehet ismerős, hogy a 90-es években itt forgatták a Kisváros című tévésorozatot. Csak azért, hogy könnyebb legyen betájolni: Szigetvár Pécstől nyugatra 35 kilométerre, Kaposvártól délre 40 kilométerre fekszik.

Szigetvár és a termálvíz kapcsolata az 1960-as évekig nyúlik vissza. Kivételesen nem kőolajat, vagy földgázt kerestek a településen, hanem kimondottan az akkori strandfürdő vízellátása miatt szerettek volna termálvizet találni.

A kútfúrással a Mecseki Ércbányászati Vállalatot bízták meg és a szakemberek már 450 méteres mélységben 42 Celsius-fokos termálvízre bukkantak. Azonban ennek a vízhozamát kevesellték, ezért folytatták a fúrást és 1966. június 8-án, 750 méteres mélységből 65 Celsius-fokos víz tört fel, 2000 liter percenként vízhozammal. Utóbbira már nem volt panaszuk a geológusoknak.

A nátrium-kloridos, hidrogénkarbonátos, magas fluoridtartalmú termálvízről már akkoriban sokan úgy tartották, hogy gyógyhatással rendelkezik. Végül ezt 1997-ben hivatalosan is igazolták.

A fürdő kapcsán 2007-ben valósult meg egy komolyabb fejlesztés, a nyolcmedencés termálfürdő akkor nyerte el a ma ismert formáját. 2009-ben pedig megszerezték a gyógyfürdő minősítést. Sőt, 2013 óta gyógyhelynek is számít Szigetvár, egészen pontosan a gyógyfürdőt, a várat és a vár parkját is magában foglaló terület viseli ezt a címet.

Szigetvári gyógyvízMilyen problémáknál javasolják a szigetvári gyógyvíz használatát? Sok más gyógyvízhez hasonlóan ennek is nagyon jó hatása van a mozgásszervi és ízületi betegségekre. A magas fluoridtartalmának köszönhetően pedig az időskori csontritkulásnál is érdemes alkalmazni. Mindezeken túl egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémák esetén is kedvező hatása lehet, valamint gyorsíthatja a műtéteket, csonttöréseket követő felépülést.

A Szigetvári Gyógyfürdőben számos kezelés is elérhető – akár az egészségbiztosító támogatásával is. Ezek közé tartozik a gyógymasszázs, a szénsavas kádfürdő, a tangentor, az iszappakolás, a gyógytorna és többféle elektroterápiás kezelés is.