• A fővárosi gyógyfürdők közül legtöbben a Lukács és a Széchenyi fürdőkben vettek igénybe tavaly támogatott fürdőgyógyászati kezeléseket.

  • A csekély összegű támogatás miatt veszteséget termel a gyógyászati üzletág a budapesti gyógyfürdőket működtető társaságnak.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. elmúlt évi üzleti jelentése alapján 2022-ben náluk 182.306 fő vett igénybe valamilyen támogatott fürdőgyógyászati ellátást. Ez elég jelentős, 58 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, amikor 114 ezren vettek részt fürdőkúrán, de ehhez hozzátartozik, hogy 2021-ben az év első négy hónapja még kiesett a pandémiás lezárások miatt.

Egyrészt az egészségbiztosítótól (NEAK) érkező támogatásból, másrészt a vendégek által befizetett térítési díjakból származó bevétel alapján ezek voltak a legnépszerűbb kezelések (bevétel alapján csökkenő sorrendben): gyógyvizes gyógymedence, komplex ellátás, orvosi gyógymasszázs, súlyfürdő, iszapkezelés, víz alatti gyógytorna, gyógyvizes kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs és szénsavas kádfürdő.

Ugyanakkor azt meg kell említeni, hogy a gyógyászati üzletágból összességében meglepően kevés bevétele származik a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-nek, tavaly az éves árbevételüknek mindössze a 4,5 százalékát adta, ami 739 millió forintot jelentett. Mint az üzleti jelentésükben írják: „Az üzletághoz tartozó vendégkör fogadása önként vállalt közfeladatunk, így szociális szempontok miatt is fontos tevékenysége a társaságnak”. Ennek kapcsán érdemes tudni, hogy a NEAK által a betegek után fizetett támogatások összege 2012 óta nem változott, így lehet az is, hogy a fürdővállalat számára tavaly összességében veszteséget jelentett a gyógyászati üzletág fenntartása.

Lukács Gyógyfürdő termálmedence

 

A budapesti gyógyászati vendégforgalom így oszlott meg 2022-ben az egyes gyógyfürdők között (fő)

Lukács Gyógyfürdő 69.727
Széchenyi Gyógyfürdő 35.066
Palatinus Gyógy- és Strandfürdő 20.742
Paskál Gyógyfürdő 20.504
Pesterzsébeti Gyógyfürdő 15.908
Gellért Gyógyfürdő 9522
Dandár Gyógyfürdő 8498
Rudas Gyógyfürdő 2339

Az egyes fürdőgyógyászati kezelésekről itt olvashat bővebb információkat:

Gyógyvizes gyógymedence

Gyógyvizes kádfürdő

Iszappakolás

Súlyfürdő

Szénsavas kádfürdő

Orvosi gyógymasszázs

Víz alatti vízsugármasszázs

Víz alatti csoportos gyógytorna

Komplex fürdőgyógyászati ellátás

18 év alattiak csoportos gyógyúszása

Szén-dioxid gyógygázfürdő