• A lila színéről ismertté vált Pacséri Termálfürdő népszerűségére csodálkozott rá egy szerbiai híroldal.

  • Olcsó a belépő és a lángos, a fürdő bejárata előtt pedig kígyózó sorok vannak egy-egy melegebb napon.

A Vajdaság északi részén, a magyar határhoz közel található Pacsér község. A település Bajától nagyjából 60 kilométerre, a bácsalmási határátkelőtől pedig csak 17 kilométerre fekszik.

Pacséron a néhány évvel korábban talált termálvízre alapozva 2014-ben nyitottak egy termálvizes tófürdőt. Ez eleinte csak szezonálisan üzemelt, majd 2018-ban átadták egy kis fedett fürdőt, ami megteremtette az egész éves nyitvatartás lehetőségét. A Pacséri Termálfürdő különlegességét az adja, hogy a második szezonjuktól, tehát 2015-től kezdődően lila/rózsaszín színűvé változott a tófürdő vize.

Múlt héten a szerb Mondo hírportál egy külön cikket szentelt a pacséri fürdőnek, ebben kicsit rácsodálkoznak a népszerűségére. Amikor a lap munkatársa a termálfürdőnél járt, akkor épp kígyózó sor állt a pénztárnál. Mint írják, nyaranta rengeteg vendég keresi fel a fürdőt. A pacséri termálvíz sós és jódban, brómban is gazdag, a tó vize pedig a külső hőmérséklettől függően 25-35 Celsius-fokos.

Kitérnek a víz színére is. 100 százalékig ugyanis nem tisztázott, hogy mitől lilult be, régebben még úgy sejtették, hogy emögött a megváltozott vízösszetétel áll. Az újabb verzió szerint viszont egy – sós vizeket kedvelő – algafaj okozza, ami az UV sugárzás hatására bocsát ki olyan anyagokat, amelyek elszínezik a vizet. Ez magyarázatot jelenthet arra is, hogy leginkább miért júliusban és augusztusban lilul be a tó.

Pacsér termálfürdő Szerbia

A szerb híroldal kiemeli, hogy a tó sekély, így az úszni nem tudóknak is ideális, a közepe is csak 1,6 méter mély. A medrét kis kerek kavicsokkal borították, amin jó érzés járni, masszírozza a talpakat.

Dicsérik a kedvező árakat. Ami nem véletlen, hiszen a felnőtt fürdőbelépő 400 dinár (kb. 1260 forint), a gyerek belépőjegy 200 dinár (630 forint). Az italok és az ételek árai is megfizethetők. A palacsinta 100 dinár (315 forint), a sima lángos 150 dinár (470 forint), a tejfölös lángos 200 dinár (630 forint), a sajtos-tejfölös 300 dinár (940 forint), a mogyorókrémes pedig 250 dinár (790 forint). Egy adag hasábburgonya 150 dinár (470 forint). Az italok ára – kávé, sör, gyümölcslé – 100 és 200 dinár között mozog.

(A forintra átszámított árakat tájékoztatásul közöltük, a fürdőben csak szerb dinárral lehet fizetni!).

Pacséri termálfürdő lila

A Mondo.rs szerint a fürdőt leginkább az idősebbek látogatják, elmondásuk szerint ugyanis a pacséri termálvíz sokat enyhít a reumás panaszokon. A tapasztalatok szerint szintén jót tesz a bőrnek, enyhíti a bőrproblémákat és erősíti az immunrendszert is.