• Akadt olyan budapesti gyógyfürdő, ahol 2020-ban a vendégszám 81 százalékkal csökkent.

  • Ahol csak feleződött a vendégforgalom, azok a fürdők még jobban jöttek ki a pandémiából.

  • A szezonális strandfürdők pedig a tavaly nyári időjárást szenvedték meg.

Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány, illetve az azzal járó korlátozások hatalmas csapást mértek a fürdők forgalmára. Ezen belül is különösen megviselte a pandémia a budapesti turizmust, így a fővárosi fürdőket is. A város legtöbb fürdőjét üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vendégforgalmi adatai hatalmas zuhanást mutatnak 2019 és 2020 között.

A fürdőüzemeltető társaság létesítményeit a békeévnek számító 2019-ben még 5 millió vendég kereste fel. A tavalyi évben viszont ez már csak 1,7 milliót tett ki, ami 66,2 százalékos csökkentést jelentett. A visszaesésben három tényezőnek volt nagy szerepe. A tavaly március 15-től a nyár elejéig tartó, majd a novembertől újra kezdődő zárásnak. A külföldi turistaforgalom visszaesésének. Ráadásul, mintha ez nem lett volna elég, a tavalyi június kifejezetten hűvös, esős időt hozott, ami szintén hátrányosan érintette a forgalmukat.

Ahogy a lenti táblázatból látható, a BGYH fürdőinek vendégszámát, így a sorrendjét is alaposan felkavarta ez a helyzet. Ugyanakkor például a Széchenyi Gyógyfürdő vonzerejét jól jellemzi, hogy még egy drasztikus visszaesést követően is meg tudta őrizni a vezető helyét.

A BGYH Zrt. fürdőinek sorrendje a vendégforgalom alapján

2019 2020
1. Széchenyi Széchenyi
2. Gellért Paskál
3. Paskál Lukács
4. Lukács Palatinus
5. Rudas Csillaghegyi
6. Palatinus Rudas
7. Csillaghegyi Pesterzsébeti
8. Dandár Gellért
9. Pesterzsébeti Dandár
10. Király Római
11. Római Pünkösdfürdő
12. Pünkösdfürdő Király

A Széchenyi Gyógyfürdő 2019-ben még elképesztően sok, 1,8 millió vendéget vonzott, ami 2020-ban 470 ezerre, azaz nagyjából a negyedére csökkent. Ugyanakkor ez még mindig több mint a duplája a második helyre előlépő Paskál fürdőének, ami 206 ezres vendégforgalmat mutatott fel tavaly. Persze ez a Paskálnak is nagy zuhanás volt, hiszen 2019-ben még 444 ezer vendégük volt.

A Gellért Gyógyfürdő forgalma óriásit zuhant: 81 százalékot (658 ezerről 119 ezerre). Ebben szerepe volt annak, hogy csak szeptember elsején nyitottak újra, éppen akkor, amikor életbe léptek a beutazási korlátozások. A Rudas esetében 64 százalékkal, 365 ezerről 131 ezerre csökkent a vendégszám. A műemlék fürdők közül még a Lukács Gyógyfürdő úszta meg mindezt a legkisebb visszaeséssel, vélhetően a népes törzsközönségének köszönhetően. Persze ez a “kicsi visszaesés” is 59,4 százalékos, ami azt jelenti, hogy 426 ezerről 173 ezerre csökkent a vendégforgalmuk. Mindenesetre ezzel a Lukács feljött a lista harmadik helyére.

Igen jelentős csökkenést volt kénytelen elkönyvelni a ferencvárosi Dandár Gyógyfürdő: 146 ezerről 50 ezerre zuhant a vendégszámuk. A Király Gyógyfürdő még ennél is nagyobbat, miután a 2019-es 100 ezres forgalmuk 22 ezerre olvadt. Viszont ennek kapcsán érdemes tudni, hogy a Királyt a március 15-i zárást követően nem nyitották újra.

A nagy strandi résszel is, vagy csak azzal rendelkező fürdők valamivel jobban megúszták a pandémiát. A vendégforgalom azért náluk jobban a nyári időszakra koncentrálódik, amikor nem voltak korlátozások. Ráadásul ezeket jellemzően a hazai vendégkör látogatja. A Csillaghegyi, a Palatinus és a Paskál fürdők vendégforgalma így “csak” nagyjából feleződött tavaly.

Paskál termálfürdőAkadt egy létesítmény, ahol mindössze 5,5 százalékos csökkentés történt: a Pesterzsébeti fürdőt 2019-ben 128 ezren, tavaly 121 ezren keresték fel. Ennek a magyarázata az, hogy a fürdőt teljes egészében csak 2019 nyarán nyitották meg.

A BGYH Zrt. által üzemeltetett szezonális strandok esetében a Rómainál 37,6 százalékos, Pünkösdfürdőnél 17,6 százalékos volt a csökkenés. Utóbbiak vendégszámát nem annyira a pandémia, hanem inkább a nem túl kedvező nyári időjárás határozta meg.

Római strandfürdőA fentiek között nem említettük a Dagály Gyógyfürdőt, aminek az üzemeltetése 2020 elején elkerült a BGYH-tól, így csak részlegesen állnak rendelkezésre adatok. A fürdőnek 2019-ben még 220 ezer vendége volt. 2020 első hónapjaiban pedig 26 ezer vendéget regisztráltak. A tényleges éves forgalmuk nyilván ennél magasabb volt, de azt már döntően az új üzemeltetőnél érték el.