• Marcaliban a termálfürdő közelében 13 évvel ezelőtt kezdődött el egy gyógyszálló építése, amit azonban 2013-ban félbehagytak.

  • Egy befektetőnek és némi állami támogatásnak köszönhetően azonban 2024-re megnyithat a hotel.

A kormány három évre ütemezve, összesen 588 millió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy megépüljön Marcali 2013-ban félbehagyott gyógyszállója – közölte Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője az MTI-vel. Mint fogalmazott, a kormánydöntés egy 25 éves álom valóra válását segíti Marcaliban, amivel felrakja a somogyi várost a balatoni turisztikai térképre.

Both Péter projektmenedzser az MTI kérdésére elmondta: a 2013-ban 56 százalékos készültségben félbemaradt szálloda a Marcali Szálloda Kft. tulajdonában van. A felhalmozott adósságok miatt végrehajtás alá kerülő céget hosszas tárgyalások, átvilágítás után vásárolta meg Rahimkulov Ruszlan Megdetovics Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft.-je és üzlettársa, Zentai Péter Peter’s Consulting Kft.-je 50-50 százalékos arányban.

“A befektetőket megragadta az a lehetőség, hogy a cég 4,5 hektárnyi zöld területtel rendelkezik, ráadásul egy 8 hektáros zöld területű fürdő tőszomszédságában, 10 kilométerre a Balatontól, ami az épület tetejéről látszik is” – fogalmazott a projektmenedzser. Kitért arra, hogy a korábbi terveket némileg módosították, részben mert azok elavulttá váltak, részben az azóta született új jogszabályok miatt. Ma már az energiaellátás 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani.

Az építkezés nyolc év kényszerszünet után az idén újra elindulhat. A tervek szerint 2024 tavaszára egy 120 szobával, hat medencével és háromszáz fős konferenciateremmel rendelkező négycsillagos superior családi wellness és gyógyszálló épül meg mintegy 4,0-4,5 milliárd forintból. A tervekben további területek megvásárlása és fejlesztése is szerepel, a teljes beruházás összege a 7-7,5 milliárd forintot is elérheti. Az új létesítmény a számítások szerint mintegy 80 munkahelyet teremt majd a térségben, és a megépüléséig is sok helyi vállalkozónak nyújt munkalehetőséget.

Sütő László, Marcali polgármestere üdvözölte a beruházás folytatását, úgy vélte, elemi érdek a Marcali Fürdő és a szálló együttműködése, hiszen a fürdő üzemeltetése önmagában veszteséges. A szálloda megépülésétől reméli a város a fürdőüzemeltetésből fakadó, évi 100 millió forintra rúgó vesztesége csökkenését, ami tavaly a járvány miatt már elérte a 120 millió forintot.

Mivel Marcali a forrásának csak 15-20 százalékát használja ki, gyógyvizet is tudnak biztosítani a leendő szállodának, három évig felfüggesztették a telekadó fizetési kötelezettségét, és útfejlesztést is terveznek a megközelíthetőség javításáért – mondta a polgármester.

Marcali eredeti, több évtizedes terve a fürdő és a gyógyszálló együttes megépítéséről szólt, ebből a fürdő megépítése a kétezres évek elején támogatáshoz jutott és megvalósulhatott. A szállodaépítés 2008-ban 570 millió forintos uniós támogatásban részesült, és egy évre rá megkezdődött a megvalósítás, a beruházást 2011 tavaszán akarták átadni. Az építkezés a gazdasági válság miatt megtorpant, az eredeti befektető egy idő után kiszállt a projektből.

2018 tavaszán arról született bírósági ítélet, hogy 1,92 milliárd forintot ér Marcali félkész gyógyszállója, amelyet árverésre akartak bocsátani, ám az végül elmaradt a legújabb tulajdonosokkal megkezdődött tárgyalások miatt. Az új befektetőknek első lépésként rendezniük kellett a projektcég 600 millió forintra rúgó adósságait.