• Alapesetben évi kétszer 15 alkalommal vehetők igénybe a társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelések.

  • Azonban van két eset, amikor ez a 15 alkalom meghosszabbítható.

Számos hazai gyógyfürdőben a társadalombiztosító, vagyis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával többféle fürdőkezelés érhető el. Amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, hogy a fürdőkúra indokolt, akkor a kezelések után a betegnek pusztán önrészt kell fizetnie. Tehát a fürdőkezelés nem ingyenes, de az ára kedvezőbb.

A támogatott fürdőkezelések közé tartozik a medencefürdő (lényegében egy gyógyfürdő belépő), a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas kádfürdő, a gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a vizes csoportos gyógytorna és a komplex fürdőgyógyászati ellátás. Fontos megjegyezni, hogy az 18 év alattiak csoportos gyógyúszása és a mofetta esetében kissé eltérő szabályok érvényesek.

A társadalombiztosítás által támogatott fürdőkezeléseket érvényes TAJ kártyával lehet igénybe venni, és itt van a lényeg: alapvetően naponta négyféle gyógykezelés vehető igénybe, összesen 15 alkalommal és évente kétszer. Érdemes tudni, hogy ezen belül az éves limit 15 alkalom helyett akár 20 alkalom is lehet.

Méghozzá két esetben:

1. Amennyiben a kezeléseket felíró doktor ezt indokoltnak tartja. Ez eléggé furcsa szabálynak tűnik, de a törvény szerint lehetősége van erre a szakorvosnak, csak indokolnia kell. Egyébként az orvos akár a 15-nél kevesebb alkalmat is felírhat, ha éppen azt látja jónak, a minimum ezen a téren hat alkalom.

2. A másik eset a baleseti és a műtéti utókezelés. Ezeknél ugyanis főszabály szerint is a komplex fürdőgyógyászati ellátás 20 alkalomból áll. Itt már azt kell indokolni, ha esetleg ennél kevesebbet írnak fel.

Két speciális eset is létezik, ahol a fenti szabályoktól kissé eltérő rendelkezések vannak érvényben. A 18 év alattiak csoportos gyógyúszása esetén nem kell önrészt fizetni, és az alkalmakat is más módon számolják. Náluk a kúra 26 hétig tarthat, és legfeljebb 52 kezelésből állhat. A gyógyúszások száma tanítási időben heti kettő, tanítási szünet alatt pedig napi kettő is lehet.

A mofetta, vagyis a szén-dioxidos gyógygázfürdő pedig csak a természetes feltörési helyeken (Mátraderecskén és Parádfürdőn) vehető igénybe támogatással, és naponta egy kezelésre van lehetőség.

termálvizes medence

Az egyes támogatott fürdőgyógyászati kezelésekről itt olvashat bővebb információkat:

Gyógyvizes gyógymedence

Gyógyvizes kádfürdő

Iszappakolás

Súlyfürdő

Szénsavas kádfürdő

Orvosi gyógymasszázs

Víz alatti vízsugármasszázs

Víz alatti csoportos gyógytorna

Komplex fürdőgyógyászati ellátás

18 év alattiak csoportos gyógyúszása

Szén-dioxid gyógygázfürdő