• A gyógyvizes fürdők milyen betegségek esetén gyakorolnak kedvező hatást?

  • Mikor nem ajánlott a gyógyfürdőzés?

  • Általánosságban mi a helyzet a gyógyvizes fürdőzés javallataival és ellenjavallataival?

A magyarországi gyógyvizes fürdők kínálata nemcsak azért különleges, mert az ország területéhez képest sok fürdő közül választhatunk, hanem azért is, mert rendkívül sokféle víztípust találhatunk. A kénestől a jódos-brómoson át a radioaktív vizekig széles a kínálat. Ezeknek a vizeknek egyedi tulajdonságai és javallatai vannak, ugyanakkor általánosságban számos betegség és egészségügyi panasz esetén is kedvező hatással rendelkeznek.

Fontos megemlíteni, hogy az adott gyógyvíz összetételétől függetlenül vannak olyan általános fizikai hatások, amelyek minden esetben érvényesülnek. Ezek közé tartozik például a víz felhajtóereje, ami azt eredményezi, hogy a medencében vagy a gyógytóban testünk csak mintegy 1/11-ed részét nyomja a valós súlyának. Ennek köszönhető, hogy a szárazföldön nehezen mozgó izmok, ízületek a vízben könnyebben átmozgathatók. Ebből fakad a víz alatti gyógytorna hatékonysága is.

A vízben állva pedig érvényesül a hidrosztatikai nyomás, ami a lábfejtől felfelé haladva fokozatosan csökken. Ennek eredményeként a visszerekben és a nyirokerekben található vér és nyirok ki- és felfelé áramlik, segítve ezzel a szív munkáját.

Továbbá, maga a víz hőmérséklete is fontos gyógyító tényező. A 36 Celsius-foknál hidegebb vizek nyugtató hatást fejtenek ki az idegekre, míg a 36-38 Celsius-fokos vízben való fürdés javítja a szövetek vérellátását, enyhíti a görcsöket és csökkenti a fájdalmakat.

Berekfürdői termálfürdő

Mindezek a hatások minden gyógyvizes fürdőben érvényesülnek és ezekért a vízben oldott ásványi anyagok felelősek. Ezeknek egy része a bőrön áthatolva, a vérkeringés útján a szervezet legkülönbözőbb részeibe eljutva fejti ki hatását. Az ásványi anyagok más része megkötődik a bőrben és ott ingereli a bőr rétegei közötti idegvégződéseket, a hatása pedig a távolabbi szervekben is idegi úton érvényesül.

Néhány gyógyvíz olyan összetevőket tartalmaz, mint például a jód, amely belélegezve a tüdőn keresztül is bejut a szervezetbe. Egyes gyógyvizek ivókúra formájában is alkalmazhatók, így az emésztőrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat.

Gyógyvizes fürdőzés javallatai: szinte mindig alkalmazhatók és hatékonyak reumás bántalmak és mozgásszervi betegségek esetén. Kiemelten hatékonyak a kopásos mozgásszervi betegségek kezelésében, valamint a nem heveny állapotban lévő gyulladásos ízületi megbetegedéseknél. A gyógyfürdők és gyógyvizes kezelések szerepelnek a javallatok között bizonyos baleseti és műtéti utókezelések esetén is. Mindezeken túl nagyon sok magyarországi gyógyvíz kapcsán kedvező hatásról számoltak be néhány nőgyógyászati problémánál és bőrbetegségnél.

Mindezek mellett érdemes kiemelni, hogy a kellemesen meleg víznek és a nyugodt, szép környezetnek köszönhetően pszichésen is kedvező hatást vált ki a fürdőzés. Márpedig ez gyakorlatilag minden betegség lefolyását pozitívan befolyásolhatja.

Berekfürdő gyógyvizes medence

Gyógyvizes fürdőzés ellenjavallatai: jelentős különbségek lehetnek az egyes fürdők között. Általánosságban azonban elmondható, hogy meleg vizes fürdőzés kifejezetten kerülendő lázas állapotban, valamint nem ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőknek és rögzült, kezeletlen magas vérnyomás esetén sem. Továbbá a gyógyvizes fürdőzés nem javasolt keringési problémáknál, súlyosabb szívbetegségeknél, gyakori tüdőasztmás rohamoknál, gyakori eperohamnál, valamint máj- és veseelégtelenségnél. Ugyancsak tiltólistán szerepel a meleg medencefürdő visszérgyulladás és az ízületek aktív gyulladásos állapota esetén.

Az egyes fürdőgyógyászati kezelésekről itt olvashat bővebb információkat:

Gyógyvizes gyógymedence

Gyógyvizes kádfürdő

Iszappakolás

Súlyfürdő

Szénsavas kádfürdő

Orvosi gyógymasszázs

Víz alatti vízsugármasszázs

Víz alatti csoportos gyógytorna

Komplex fürdőgyógyászati ellátás

18 év alattiak csoportos gyógyúszása

Szén-dioxid gyógygázfürdő

Illusztrációk: Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő